Mis mora da bude fina bez pudera i karmina

“Veliki je odaziv ove godine za razliku od ranijih i biće veoma teško odabrati 15 finalistkinja”
378 pregleda 14 komentar(a)
Kasting za mis, Foto: Zoran Đurić
Kasting za mis, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.01.2013. 09:13h

Na kastingu za izbor za mis Crne Gore, koji je juče održan u hotelu Mediteran u Budvi, pred žirijem se u svojoj garderobi, a potom i u kupaćim kostimima predstavilo oko 30 djevojaka.

“Veliki je odaziv ove godine za razliku od ranijih i biće veoma teško odabrati 15 finalistkinja”, kazao je Nebojša Pilipović Pilo, umjetnički direktor MissYu agencije, koja organizuje izbor. Iako su, po njegovim riječima, “grubu selekciju” su prošle 54 djevojke, dvadesetak njih nije se pojavilo juče.

Prema mišljenju Pilipovića, buduća mis Crne Gore treba da ima “sjaj”, ali pored fizičkog izgleda mora biti inteligentna i sposobna da svoju zemlju predstavi u najljepšem svjetlu. Sa njim se slaže i aktuelna mis Nikolina Lončar.

“Prirodnost je ono što buduća misica mora da ima. Da jednostavno sija kada je pogledate, da je svoja, samouvjerena, da ima stav, karakter i držanje”, objasnila je ona.

Nisu sve djevojke bile upućene u standardna pravila koja važe za sve kastinge, a koja nalažu da kandidatkinje nemaju šminku, da su u ravnoj obući i ležernoj garderobi. Tako se veliki broj predstavio pred žirijem na vrtoglavim potpeticama, u haljinama sa novogodišnje proslave i sa puderom na licu, a bilo je i onih koje su se u presvlačile u WC-u po samom dolasku u hotel.

“Očekivala sam da će djevojke biti bez šminke, ali vidim da su sve u štiklama i našminkane, a ja sam došla u ležernom izdanju”, kazala je Šejla Karađuzović, jedna od kandidatkinja, a njena prijateljica koja se takođe prijavila, dijeli to mišljenje.

“Sve su našminkane i nema prirodne ljepote. Bodrim Šejlu i navijam za nju. Mislim da će proći dalje”, odgovorila je Milica Moračanin, koja se kaže prijavila jer joj je manekenstvo interesantno, ali i zbog novog iskustva.

Milanka Đorđević, direktor marketinga MissYu agencije, vodila je glavnu riječ u žiriju. Nije imala zamjerki kada je u pitanju šminka, ali je ljubazno objasnila da djevojke koje nemaju dovoljno godina ili centimetara u visini, ili imaju višak u struku i butinama, ne mogu pobijediti.

Da ne bi došlo do greške, mjere iz prijava na licu mjesta provjeravala je Đorđević, koja je nekoliko puta bila sumnjičava kada je u pitanju visina koja je na ivici dozvoljene granice, odnosno 170 centimetara.

Sve djevojke su nakon predstavljanja u svojoj odjevnoj kombinaciji, od agencije dobile kupaći kostim u koji su se presvukle. Kandidatkinje su zatim oskudno obučene odgovarale na brojna pitanja žirija, koji su pored Đorđević, Lončar i Pilipovića, činili oficijelni fotograf Đorđe Živaljević, frizer Dragan Marković i bodibilder i fitnes instruktor Velibor Obradović.

Predstavljanje u kupaćim kostimima bilo je upriličeno, između ostalog, da bi se prisutni uvjerili da kandidatkinja nema tetovaže, pirsinge ili silikone, što je protivno pravilima. Ipak, kako kaže Nikolina Lončar, može doći do ustupka, ako je tetovaža mala ili na mjestu koje nije vidno i ukoliko se pirsing ukloni.

Osim djevojaka koje još pohađaju srednju školu, bilo je i budućih pravnica, hirurga, političarki, ali i studentkinja Prirodnomatematičkog fakulteta. Posebno interesovanje kod žirija izazvala je balerina, koja je između ostalog poznavalac borilačkih vještina i ljubitelj ruske književnosti. Kada su je pitali ko je Mao Ce Tung, nije mogla da se sjeti zbog, kako je objasnila, treme.

Pojedine takmičarke dobile su sugestiju da treba da smršaju, a bilo je i onih koje su vodile računa o ishrani prije kastinga.

“Više sam se pripremala psihički nego fizički. Svaka cura mora biti samouvjerena, bez sumnji u svoj izgled i inteligenciju. Što se tiče izgleda, mora se voditi računa o ishrani i baviti se fizičkim aktivnostima”, pojasnila je kandidatkinja Bojana Čejović.

Kojih 15 djevojaka su ispoštovalo sva pravila, a ujedno i očarale žiri ljepotom i inteligencijom, biće saopšteno danas, a zvaničan izbor i proglašenje mis Crne Gore održaće se u hotelu Mediteran 22. januara u 22 sata.

Iako je pravilo da djevojke dođu bez šminke, u ravnoj obući i ležernoj garderobi, brojne su se predstavile na vrtoglavim potpeticama, u haljinama sa novogodišnje proslave i sa puderom na licu. Nekima je falio po koji centimetar, a bilo je i viška...

Anđela došla s roditeljima

“Od malena se bavim manekenstvom, jer volim modu i pratim modna dešavanja”, odgovorila je petnaestogodišnja Anđela Jovanović, koja je na kasting došla sa roditeljima. “Imam veliku podršku, oni mi pomažu i to je veoma bitno. Voljela bih da uđem u prvih 15, ali vidjećemo”, rekla je ona neposredno prije predstavljanja.

Veoma brzo saznala je da će morati da sačeka punoljetstvo kako bi se nadala pobjedi, ali je Đorđević naglasila da godine nisu bitne kada je u pitanju ulazak top 15. Upravo iz tog razloga jedna od takmičarki je ponovo poslala prijavu nakon dvije godine.

“Drugi put se prijavljujem, jer sam prvi put imala 15 godina. Tada su mi rekli da dođem ponovo, jer nemam dovoljno godina. Modelingom se bavim od sedme godine, moji su me forsirali da se prijavim a inače nisam bila puno zainteresovana”, objasnila je Anela Tuzović.

Čekajući izbor

Juče održani kasting prethodno je dva puta odložen. Iz MissYu agencije, prvobitno je najavljen za početak decembra, a proglašenje pobjednice za 30. istog mjeseca, međutim planove organizatora pokvario je, kako je objašnjeno, veliki broj zainteresovanih. Tada su zakazana dva nova kastinga, 11. decembra i 11. januara.

Saopštenje o ponovnom odlaganju stigalo je na dan same audicije, nekoliko sati prije zakazanog početka, što nije bilo blagovremeno za novinarske ekipe koje su željele da isprate ovaj događaj, a još manje za kandidatkinje koje su za Budvu krenule iz drugih gradova, pa i sa sjevera zemlje.

Ovoga puta krivica je pala na snijeg i nevrijeme, mada se saobraćaj širom Crne Gore odvijao nesmetano. Tada je iz agencije rečeno da će se prvi kasting održati 11, a drugi 12. januara, ali je juče na prvoj audiciji saopšteno da će ona ujedno biti i posljednja.

MissYu agencija kastinge i izbor za mis Srbije održala je još u oktobru. Dok su se kandidatkinje za mis Srbije pripremale u Grčkoj, Crnogorke će ostati “u karantinu” u hotelu Mediteran. Izbor za mis Crne Gore prošle godine nije održan, već je titula jednostavno dodijeljena Nikolini Lončar, prvoj pratilji 2010.

Bonus video: