Incident na Javorovači: Sajla sa ski-lifta povrijedila turistu

Povredi je doprinijela i okolnost da turista nije posjedovao skijašku kacigu što podrazumijevaju pravila
79 pregleda 4 komentar(a)
Javorovača, skijalište Javorovača, Foto: Obrad Pješivac
Javorovača, skijalište Javorovača, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 10.01.2013. 13:07h

Jedan turista i jedan od zaposlenih na skijalištu Javorovača lakše su povrijeđeni u srijedu popodne prilikom padanja noseće sajle sa prenosnih valjaka na najgornjem stubu ski-lifta.

Zbog posjekotine na glavi koju je tom prilikom zadobio, turistu iz Herceg Novog vlasnik skijališta Vuk Popović odmah je odvezao u pljevaljsku bolnicu gdje mu je ukazana medicinska pomoć, nakon čega se vratio na Žabljak. Radnik na polazu ski lifta nije zatražio medicinsku pomoć.

Prema riječima Popovića, do incidenta je došlo zbog nedisciplinovanog ponašanja pojedinih skijaša koji su, prilikom uspona liftom skrenuli sa predviđene putanje.

"To je dovelo do bočnog zatezanja sajle sidra koje su koristili a potom i do spadanja noseće sajle sa prenosnih valjaka. Bezbjednosni osigurači su odreagovali pa je vučnica odmah stala. Povrijeđeni gost je povredu zadobio od sidra koje je koristio. Njegovim oslobađanjem opruga ga je počela vraćati u početni položaj ali ga je pri tom udarila u predjelu glave", kaže Popović i dodaje da je ski lift bio tehnički isparavan i imao sve potrebne dozvole.

Prema riječima Popovića, do incidenta je došlo zbog nedisciplinovanog ponašanja pojedinih skijaša

Povredi je doprinijela i okolnost da turista nije posjedovao skijašku kacigu što podrazumijevaju pravila. To nijesu ispoštovali ni na skijalištu dozvoljavajući da se skijaši kreću bez tog dijela opreme.

Skijalište Javorovača danas je radilo redukovano jer je radio samo bebi lift.

Vlasnici su radili na otklanjanju kvara ali se posao uvećao dodatnim ali neophodnim popravkama i remontima. Popović kaže da će skijalište u petak biti u punom pogonu.

Bonus video: