Dimitriju Popoviću uručena povelja Prijestonice

“Upravo 4. januara, prije više od pola milenijuma, sazdan je grad koji je postao sjedište crnogorske države", kazao je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović
0 komentar(a)
Dimitrije Popović, Foto: Ivana Magdić
Dimitrije Popović, Foto: Ivana Magdić
Ažurirano: 04.01.2013. 19:54h

Umjetnik Dimitrije Popović ovogodišnji je dobitnik povelje “Ivan Crnojević”, koju mu je u Vladinom domu na Cetinju, povodom 4. januara - Dana osnivanja Cetinja, uručio gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

"Tek je dovoljno reći da je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u brojnim umjetničkim disciplinama"

On je, obraćajući se gostima na svečanosti, kazao da taj datum ima izuzetan značaj, ne samo za Cetinje, već i za čitavu Crnu Goru.

“Upravo 4. januara, prije više od pola milenijuma, sazdan je grad koji je postao sjedište crnogorske države, epicentar težnje za slobodom crnogorskog naroda, simbol trajanja Crne Gore i ljubavi prema domovini. Zato se može reći da je nedaleko odavde, prije 531 godinu, započeto ispisivanje priče koja nema kraj”, kazao je Bogdanović.

Ambicije lokalne uprave da, dodao je on, “Cetinju, našoj kulturnoj, istorijskoj i duhovnoj prijestonici, podarimo obrise dostojne tog statusa”, naišle su na podršku i učešće brojnih prijatelja, partnera i saveznika.

Priznanje grada, naveo je Bogdanović, Popović, prije svega, “dobija kao privržen i odan prijatelj Cetinja

“Sa nama je danas jedan poseban prijatelj Cetinja. Zapravo, riječ je o našem sugrađaninu, o nekome ko je svojim radom stekao afirmaciju i uvažavanje širom svijeta, a ko je uvijek ostao privržen i posvećen svom rodnom gradu.

Njegovo stvaralaštvo nije neophodno posebno predstavljati. Tek je dovoljno reći da je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u brojnim umjetničkim disciplinama. Počev od slikarstva, preko vajarstva, sve do književnosti”, rekao je Bogdanović o Dimitriju Popoviću.

Osim povelje „Ivan Crnojević“, Prijestonica je dodijelila i dva priznanja za poseban doprinos Cetinju i Crnoj Gori

Priznanje grada, naveo je Bogdanović, Popović, prije svega, “dobija kao privržen i odan prijatelj Cetinja, kao dragi i uvaženi sugrađanin, kojem je upravo Cetinje i služilo kao inspiracija za segmente njegovog bogatog stvaralaštva”.

Popović je, podsjetio je gradonačelnik, nedavno inicirao i podržao događaje koji su “snažno doprinijeli kulturnoj sceni”.

Priznanja Vojsci i rukometašicama

Osim povelje „Ivan Crnojević“, Prijestonica je dodijelila i dva priznanja za poseban doprinos Cetinju i Crnoj Gori, koja su pripala Vojsci Crne Gore i ženskoj rukometnoj reprezentaciji. “Riječ je o našim prijateljima koji su, svaki na svoj način, obilježili period između dva januarska okupljanja na Cetinju.

Otud je ovaj događaj još jedna prilika da pripadnicima VCG zahvalim na nesebičnom i požrtvovanom angažmanu na Cetinju tokom vanrednog stanja, uvedenog usljed vremenskih nepogoda u februaru prošle godine. Istovremeno, ženskoj rukometnoj reprezentaciji Crne Gore želim da čestitam na svim uspjesima u minuloj godini”, kazao je Bogdanović.

Bonus video: