Joković: Ne poznajem Stojkovića i nemam veze sa istragom

"Sa Stojkovićem nijesam imao niti profesionalnu niti privatnu komunikaciju, čak ni posrednu. Štaviše, ne poznajem ga"
108 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2012. 12:53h

Bivši šef Agencije za nacionalnu bezbijednost Vladan Joković, saopštio je danas da ne poznaje policijskog funkcionera Sinišu Stojkovića koji je sinoć saslušavan u specijalnom tužilaštvu, a povodom istrage vezane za prijetnje novinarki "Vijesti" Oliveri Lakić.

Tužilaštvo Stojkovića sumnjiči da je prijetio osnovnoj državnoj tužiteljki Ljiljani Klikovac da se više ne bavi Milenkom - Mićom Rabrenović osumnjičenim za prijetnje Lakić, jer bi u suprotnom tužiteljka mogla biti smjenjena.

"U saopštenju vrhovne državne tužiteljke, povodom hapšenja šefa budvanske kriminalističke policije, spominje se moje ime u krajnje iznenađujućem kontekstu. Iz tog razloga primoran sam da reagujem i da javnosti, s punom odgovornošću saopštim nekoliko činjenica iza kojih čvrsto stojim. Sa Sinišom Stojkovićem, šefom kriminalističke policije u Budvi nijesam imao niti profesionalnu niti privatnu komunikaciju, čak ni posrednu. Štaviše ja ga ne poznajem. Takođe, nemam apsolutno nikakve veze sa slučajem prijetnji novinarki. Ne poznajem osumnjičenog i nijesam niti na jedan način imao dodirnih tački sa postupkom koje vodi tužilaštvo. Ove nesporne činjenice, moguće je lako provjeriti, što se nadam da će nadležni organi i uraditi u vrlo kratkom roku. Time bi izbjegli proizvoljnosti i špekulacije raznih boja. U suprotnom, preduzeću sve neophodne aktivnosti, da zaštitim svoj dignitet", piše u saopštenju Jokovića, aktuelnog direktora Uprave carina.

"Preduzeću sve neophodne aktivnosti, da zaštitim svoj dignitet", piše u saopštenju Jokovića

Stojković se sumnjiči da je tužiteljki Klikovac u razgovoru preporučio da se više ne bavi Rabrenovićem, jer će to ugroziti napredovanje bivšeg direktora policije Veselina Veljovića na mjesto šefa tajne policije, kao i dolazak Jokovića na mjesto prvog čovjeka crnogorske policije. Obrazložio je da se ponašanje tužiteljke kosi "sa dogovorima u političkom vrhu".

Rabrenović je osumnjičen da je u februaru prošle godine prijetio Lakićevoj i njenoj porodici i zbog toga je juče drugi put saslušavan u Tužilaštvu. U vrijeme kada je novinarki prijećeno, Rabrenović je bio zadužen za bezbjednost tadašnjeg šefa policije Veljovića.

"Postoji osnovana sumnja da je Siniša Stojković posredovao kod osnovnog državnog tužioca u Podgorici da ne preduzima dalje službene radnje u postupku, koji se vodi protiv osumnjičenog Milenka Rabrenovića, zbog prijetnji upućenih novinarki Oliveri Lakić. Tokom posredovanja upozorio je tužioca da bi dalje vođenje tog postupka ugrozilo napredovanje Veselina Veljovića na mjesto direktora ANB i Vladana Jokovića na mjesto direktora Uprave policije, ukazujući mu da su ova napredovanja navodno dogovorena u političkom vrhu. Ukazao je takođe da je u političkom vrhu navodno dogovoreno i razrješenje vrhovnog državnog tužioca, zbog pogrešnih odluka koje je donosio. U kontekstu ovih okolnosti, sugerisao je osnovnom državnom tužiocu da se pazi pokrenutog postupka jer bi u suprotnom i on mogao biti razriješen", piše u sinoćnjem saopštenju vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić.

Stojković ispred Tužilaštva

Stojković je priveden juče u popodnevnim časovima na radnom mjestu u Budvi, a nakon toga, oko 19.40 časova doveden je u Više državno tužilaštvo po nalogu specijalne tužiteljke Đurđine Nine Ivanović.

Njemu se na teret stavlja koruptivno krivično djelo protivzakoniti uticaj: "Ko koristeći svoj službeni ili društveni položaj ili stvarni ili pretpostavljeni uticaj posreduje ili se obaveže da će posredovati da se izvrši službena radnja, koja se ne bi smjela izvršiti ili da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, biće kažnjen od 6 mjeseci do pet godina zatvora", piše u članu 422 Krivičnog zakonika.

Stojković je sinoć nakon saslušanja pušten.

Galerija

Bonus video: