Ovo su signali koje tijelo šalje kad ne dobija dovoljno vode

109 pregleda 0 komentar(a)
Koža, voda (Novine)
Koža, voda (Novine)
Ažurirano: 20.06.2018. 17:05h

1. Suva koža koju ne mogu nahraniti losioni

Normalno je da se koža mijenja zavisno od godišnjeg doba. Zimi je suva i beživotna, ali malo hidratantne kreme uglavnom popravi situaciju. Ako to ne pomaže, možda je vaša koža dehidrirana i zbog toga je izgubila sjaj, te traži vodu.

2. Suve i ispucale usne i pretjerana žeđ

Ako su vam usta i jezik suvi i ljepljivi, te osjećate žeđ, vrijeme je da se napijete vode i nadoknadite izgubljenu tečnost. Ovo može biti znak i nekih drugih problema, pa posjetite ljekara, ako ne prođe nakon nekoliko dana pojačanog unosa vode.

3. Imate česte glavobolje

Unošenje više vode u organizam moglo bi spriječiti glavobolje. National Headache Foundation upozorava da su glavobolje znak da doživljavate blagu do umjerenu dehidraciju. Nedovoljan unos tečnosti može izazvati migrene a izbjegavajte slatke ili pretjerano slane sportske napitke koji mogu napraviti još veću štetu.

4. Umorni ste

Ako spavate dovoljno, ali se ipak osjećate umorno, možda ste dehidrirali.

5. Debljate se

Istraživanja su pokazala da pijenje pola litre vode može ubrzati organizam za do 30 odsto. Stoga ne čudi da je pijenje puno vode sastavni dio svakog zdravog plana prehrane.

6. Borite se sa zatvorom

Ako imate problema s odlaskom na WC, možda ćete morati povećati unos vode. Dehidracija je vodeći uzrok hroničnog zatvora.

7. Imate infekciju urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta mogu se pojaviti iz više razloga, a jedan od njih je dehidracija. Pijenjem vode pomažemo da se izbace bakterije iz bešike. Jedan od znakova da organizmu nedostaje tečnost su urin tamnije boje ili česta potreba za mokrenjem. Ako vam se čini da imate infekciju, posjetite ljekara i počnite piti više vode.

8. Razdražljivi ste

Neka istraživanja su pokazala da blaga dehidracija može voditi neurološkim promjenama koje utiču na našu fokusiranost i čine nas razdražljivima.

9. Imate grčeve u mišićima

Stručnjaci kažu da krvna cirkulacija usporava kada pijemo premalo vode. Naše tijelo se trudi da nadoknadi tečnost tako da je uzima iz mišića kako bi štitilo vitalne organe, te se javljaju neprijatni i bolni grčevi.

Bonus video: