Objavljen novi broj časopisa "Komuna"

U časopisu je predstavljena i galerija crteža i slika Suada Masličića sa motivima Starih Berana
60 pregleda 0 komentar(a)
časopis Komuna, Foto: Facebook
časopis Komuna, Foto: Facebook
Ažurirano: 24.12.2012. 11:20h

Časopis “Komuna”, posvećen lokalnoj samoupravi i njegovanju baštine Crne Gore, u novom broju donosi istorijske, arheološke, kulturološke, naučne i druge tekstove o gotovo svim crnogorskim gradovima.

O karijeri Radula Vešovića, za kojeg kažu da je “živa istorija beranskog sporta”, pisao je Amer Ramusović

U novom broju poseban akcenat stavljen je na Berane koje slavi dva jubileja: 150 godina od osnivanja gradskog građanskog naselja (u junu 1862), i 100 godina od oslobođenja u Prvom balkanskom ratu (16. oktobar, 1912) i njegovog priključenja crnogorskoj držav.

O Beranama i njegovom imenu dr Draško Došljak piše u tekstu “Od kaze do modernog grada”,dok o tradiciji trgovine u Župi Budimlja piše mr Marjan Premović u tekstu “Karavanski putevi na sve strane svijeta”.

U časopisu je predstavljena i galerija crteža i slika Suada Masličića sa motivima Starih Berana

O velikom arheološkom nalazištu u Torinama, u Radmanskoj klisuri kod Berana, piše Gojko Knežević, a o dva velika jubileja Berana piše Zoran M. Zečević.

O karijeri Radula Vešovića, za kojeg kažu da je “živa istorija beranskog sporta”, pisao je Amer Ramusović dok je o svom djetinjstvu u selu Bor, koje se nalazi iznad Petnjice u Bihoru, pisala Branka Bogavac.

U časopisu je predstavljena i galerija crteža i slika Suada Masličića sa motivima Starih Berana. Časopis “Komuna” donosi interesantne priče i iz drugih crnogorskih opština kao što je tekst o najvećoj školskoj biblioteci na Balkanu, u Barama Kraljskim, o kojoj piše Dražen Drašković.

Priče iz Bara, Šavnika, Podgorice, Kotora, za čitaoce “Komune” donose dr Cvetko Pavlović, Mišo Drašković, Jovan Stamatović...

Bonus video: