Felps i Šumaher predvode penzionere u 2012. godini

Felps se povukao kao osvajač najviše medalja u istoriji olimpizma, pošto ih je osvojio 22, od čega 18 zlatnih.
0 komentar(a)
Majkl Felps, Foto: Beta AP
Majkl Felps, Foto: Beta AP
Ažurirano: 21.12.2012. 16:07h

Svjetski sport ostao je ove godine bez dvije superzvijezde i legende: Američki plivač Majkl Felps povukao se nakon osvajanja još šest olimpijskih medalja u Londonu, dok je vozač Formule jedan Mihael Šumaher otišao kao 13. vozač svijeta.

Felps se povukao kao osvajač najviše medalja u istoriji olimpizma, pošto ih je osvojio 22, od čega 18 zlatnih. On je tri puta učestvovao na olimpijskim igrama. Šumaher je osvojio sedam titula prvaka svijeta u konkurenciji vozača i pobijedio je u 91 trci.

Njih dvojica su najpoznatiji i najuspješniji na spisku onih koji su 2012. godine završili karijeru, ali svjetski sport je ostao bez još nekoliko velikih zvijezda.

U martu se od skijanja oprostila 30-godišnja Šveđanka Anja Person, nakon što je postala jedna od rijetkih koja je bila uspješna u pet alpskih disciplina.

Titulu u Svjetskom kupu osvajala je dva puta, 2004. i 2005, kao i pet malih globusa za pojedinačne discipline, sa ukupno 42 pobede. Osim toga, Personova je osvojila i šest olimpijskih medalja, uključujući i zlato u slalomu 2006, kao i 11 na svjetskim prvenstvima, od čega sedam zlata.

U maju se od fudbala oprostio Englez Sol Kembel, u 37. godini. Nekadašnji centralni štoper reprezentacije Engleske i legenda Arsenala i Totenhema nije uspio da nađe klub nakon što ga je Njukasl pustio. Sa "tobdžijama" je igrao u finalu Lige šampiona 2006.

Istog mjeseca, svijet fudbala je ostao i bez Holanđanina Ruda van Nistelroja, koji je završio karijeru sa 35 godina. On je tokom 20 sezona igrao za razne klubove, od kojih su najpoznatiji Mančester junajted i Real Madrid.

Bio je prvi strijelac u tri različite lige, holandskoj, engleskoj i španskoj. U Ligi šampiona je postigao 60 golova, po čemu je na drugom mjestu, iza Španca Raula sa 71 pogotkom. Za Holandiju je igrao 70 puta, ali ništa nije osvojio.

Otprilike u isto vrijeme, od aktivnog igranja oprostila se evropska košarkaška legenda Ramunas Šiškauskas, sa samo 33 godine. U karijeri je prošao kroz skoro sve najvažnije evropske lige. Igrao je za Lijetuvos ritas, Beneton, Panatinaikos i CSKA Moskva.

Sa reprezentacijom Litvanije osvojio je zlatnu medalju na Evoprskom prvenstvu 2003. godine i olimpijsku bronzu 2000. Popularni "Šiška" je dva puta osvajao Evroligu - 2007. sa Panatinaikosom i 2008. sa CSKA.

Od fudbala se u junu oprostio 39-godišnji Silven Viltor, osvajač evropskog zlata sa Francuskom 2000. godine. Istog mjeseca je nekadašnji broj 10 svjetskog tenisa Arno Klemon odložio teniski reket. Osvojio je četiri ATP turnira u singlu i 12 u dublu, među kojima je i Vimbldon 2007. godine.

U julu je sa igranjem fudbala prestao Ukrajinac Andrij Ševčenko, u 35. godini. On je osvojio "zlatnu loptu" 2004. godine. Povukao se da bi se posvetio politici. Sa Milanom je bio prvak Evrope 2003. i šampion Italije 2004.

U karijeri je osvajao i evropski superkup, italijanski kup, kao i engleski Liga kup sa Čelzijem. Karijeru je završio u Dinamu iz Kijeva, sa kojim je osvojio pet titula prvaka Ukrajine. "Ševa" je u 111 nastupa za reprezentaciju postigao 48 golova.

U avgustu je fudbal napustio legendarni Brazilac Roberto Karlos, pošto je sa 39 godina odigrao posljednju sezonu u ruskom Anžiju. Za reprezentaciju je odigrao 125 utakmica i osvojio Svjetsko prvenstvo 2002.

U prebogatoj karijeri je osvojio tri evropske titule i tri prvenstva Španije sa Real Madridom. U Rusiju je otišao u februaru 2011. godine.

Po završetku plivačkih takmičenja na Olimpijskim igrama u Londonu, Felps se oprostio od takmičarskog sporta nakon što je osvojio svoju 18. zlatnu medalju, u štafeti SAD 4x100 mješovito. Ovaj 27-godišnji Amerikanac je u Londonu osvojio četiri zlata i dva srebra u sedam trka.

U Atini 2004. je osvojio šest zlata i dvije bronze, a u Pekingu osam zlata.

U avgustu se u 29. godini povukla i švedska sedmobojka Karolina Kluft. Ona je jedina heptatlonka koja je osvojila tri svjetska zlata (2003, 2005. i 2007). Bila je olimpijski šampion 2004. i svjetski šampion u dvoranskom prvenstvu 2003.

Početkom decembra se drugi put povukla belgijska teniserka Kim Klajsters, sa 29 godina. Nekadašnja prva igračica svijeta otišla je sa 41 pobjedom u singlu, od čega četiri grend slema: tri US Opena (2005, 2009. i 2010) i jedan Australijan open (2011). Ona je majka četvorogodišnje devojčice, a povukla se da bi se posvetila porodici.

Istog mjeseca je otišao i 30-godišnji Amerikanac Endi Rodik, koji je tokom 12 godina karijere osvojio 32 turnira, uključujući i jedan Grend slem, US Open 2003. godine. Sa reprezentacijom je osvojio Dejvis kup 2007.

U oktobru se od fudbala oprostila i legenda njemačkog fudbala, 36-godišnji Mihael Balak. On je karijeru završio kao najbolji njemački igrač u ovom vijeku, nastupajući za Kajzerslautern, Bajer Leverkuzen, Bajern Minhen i Čelzi. U kolekciji trofeja ima četiri prvenstva Njemačke, Ligu šampiona (2010), dva finala Lige šampiona i finale Svjetskog prvenstva.

Istog mjeseca se od hokeja konačno oprostio legendarni golman Dominik Hašek, popularni "Dominator", sa punih 47 godina. On je, doduše, i 2002. i 2008. najavljivao povlačenje.

U 15 sezona provedenih u NHL-u igrao je za Čikago, Bafalo, Otavu i Detroit. Dva puta je proglašavan za najboljeg igrača lige, a šest puta za najboljeg golmana. Sa reprezentacijom je na olimpijskim igrama osvajao bronzu 2006. Na svjetskim prvenstvima je uzimao srebro i tri bronze.

Istog mjeseca je karijeru završio španski teniser i bivši broj jedan, Huan Karlos Ferero, koji je osvojio Rolan Garos 2003. Osvojio je 16 ATP turnira i dva Dejvis kupa.

U novembru se oprostio motociklista Maks Bijađi, četvorostruki šampion u kategoriji do 250 kubika i dvostruki pobjednik u Superbajku.

Bonus video: