Ljumović: Iznenađena sam istragom, radila sam po zakonu

Ljumović je "Vijestima" saopštila da se trenutno nalazi u Italiji zbog pogoršanja zdravstvenog stanja
509 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 17:30h

Službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije uhapsili su pet bivših članova menadžmenta Crnogorske komercijalne banke (CKB) - Velišu Radunovića, Dubravku Pavićević, Goricu Vujisić, Jelicu Petričević, Bosu Tatar.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, oni su uhapšeni po nalogu Specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma.

Njima je određen pritvor od 48 sati.

Policija je jutros privela pet osoba po nalogu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal zbog sumnje da su počinili krivično djelo "zloupotreba ovlašćenja u privredi" u vezi sa njihovim radom u Crnogorskoj komercijalnoj banci, saznaju "Vijesti" u Specijalnom tužilaštvu.

Iz Uprave policije je saopšteno i da se "jedno lice potražuje".

Šesta osumnjičena u ovom postupku, Milka Ljumović, koja je bila generalna direktorka CKB-a, nije u zemlji.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, oni su uhapšeni po nalogu Specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala

Ljumović je "Vijestima" saopštila da se trenutno nalazi u Italiji zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, te da se po završetku pregleda vraća u Crnu Goru i stavlja na raspolaganje Tužilaštvu. Ona navodi da je u Italiju otišla u pratnji ljekara, te da će se vratiti par dana nakon Nove godine, osim ukoliko ne bude morala da se operiše.

"Ja sam radila po zakonu i regulativama Centralne banke Crne Gore, uvijek i samo u najboljem interesu CKB-a i crnogorske privrede. Ubijeđena sam i da su i moje kolege radile tako. S obzirom na to da me Tužilastvo nije obavijestilo da vodi istragu, iznenađena sam i za sada nemam šta da dodam", navodi se u saopštenju Milke Ljumović.

Tatar je bila član Odbora direktora banke.

Veliša Radunović je bio direktor Odjeljenja za kreditiranje kompanija u Crnogorskoj komercijalnoj banci, direktorka za likvidnost je Dubravka Pavićević, Gorica Vujisić je bila direktorica Odjeljenja za pravne poslove, a donedavno i sudija Osnovnog suda u Kolašinu.

Jelica Petričević je bila izvršna direktorica CKB-a, nakon čega je istu funkciju obavljala u Prvoj bankci koju kontrolišu braća, biznismen i premijer Aco i Milo Đukanović. Ona je sada direktorica i ovlašćena zastupnica firme Top Hill, čiji je osnivač kiparska firma Domino Investment.

Bojanović: Sporni krediti za dvije firme

Specijalni tužilac do 17 časova saslušala je Velišu Radunovića i Goricu Vujisić, dok će Dubravka Pavićević biti saslušana tek kad obezbijedi advokata. U toku je saslušanje Jelice Petričević.

"Radi se o iznosu od nekih tri miliona eura", rekao je branilac osumnjičenog

Branilac osumnjičenog Radunovića, advokat Miodrag Bojanić kazao je novinarima da su za tužioca sporne garancije za kredite dvije firme.

"Stavlja mu se na teret da je on potpisivao neke ugovore o kreditiranju, da je on dobio čitavu dokumentaciju prateću i on je to ispotpisivao. E sad, tu su sporne ove garancije bančine, a on je u ugovoru o kreditiranju vidio da stoji ugovor o tim finansijskim garancijama i on je to jednostavno potpisao. A sad drugi sektor provjerava te garancije i tako dalje. Te su garancije povučene", rekao je Bojanić.

Bojanić nije mogao da se sjeti imena firmi za čije kredite su garancije sporne.

"Radi se o iznosu od nekih tri miliona eura", rekao je branilac osumnjičenog Radunovića.

"Istraga nema uticaja na rad banke"

"Crnogorska komercijalna banka a.d. Podgorica, member of OTP Group, posluje u skladu sa zakonima Crne Gore i najboljom međunarodnom praksom štiteći interese svojih klijenata i vlasnika, OTP Grupe. Tokom internih kontrola u banci, utvrđene su određene nepravilnosti u radu koje se odnose na raniji period i iste su prijavljene nadležnim državnim institucijama. Istraga koju sprovodi tužilaštvo nema uticaja na rad banke koji se odvija neometano", navodi se u saopštenju CKB-a.

Mađarski OTP kupio je u avgustu 2006. godine Crnogorsku komercijalnu banku za 105 miliona eura.

Početkom septembra ove godine, objavljeno je da je sadašnji menadžment banke podnio prijave usljed sumnje na različite ranije počinjene zloupotrebe protiv bivših čelnika banke.

Vrhovna državna tužiteljka (VDT) Ranka Čarapić je tada zvanično saopštila: "Dobili smo određeni materijal, ali nijesmo dobili prijavu ni protiv jednog određenog lica". “Materijal je nazvan "krivičnom prijavom", ali u njemu nijesu naznačena prijavljena lica nego je prepušteno Tužilaštvu da to učini te stoga nije krivična prijava", saopštila je Čarapić.

Iz mađarske OTP banke i CKB-a u spetembru nijesu ni potvrdili ni demantovali informaciju da su VDT-u podnijeli prijavu protiv Ljumović i Tatar.

Ljumović i Tatar za "Vijesti" su tada kazale da nijesu upoznate sa navodnom tužbom koju je protiv njih podnijela OTP grupa, poručujući da su radile po Zakonu o bankama i odlukama Centralne banke (CBCG).

"CKB je podnijela prijave u nekoliko slučajeva usljed sumnje na različite ranije počinjene zloupotrebe. Utvrđivanje odgovornih lica je zadatak istražnih organa. S obzirom na to da je istraga u toku, banka ne želi da komentariše informacije iz štampe. CKB u svemu sarađuje sa nadležnim državnim organima, a poslovanje banke se odvija neometano", odgovorila je tada “Vijestima” u pisanoj formi Maja Vukčević iz CKB-a.

Đukanović površno informisan

Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao da je da nije informisan o detaljima hapšenja funkcionera CKB-a.

On nije želio ni da odgovori na pitanje novinara RTCG da li je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Ne bih to takao kvalifikovao, imam samo površne informacije. Koliko sam informisan, poliija je radila po nalogu tužilaštva i vidjećemo kako će policija reagovati", kazao je Đukanović u Privrednoj komori gdje je skoro 5 sati razgovarao sa crnogorskim privrednicima.

On je kazao da akciju privođenja vidi kao funkcionisanje nadležnih organa koji odgovorno rade svoj posao.

Konjević: Radimo ono što je zahtjev VDT

Ministar policije Raško Konjević je rekao da je Uprava policije asistirala onome što je bio zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva, odnosno specijalnog tužioca za organizovani kriminal.

"Imajući u vidu dosadašnji postupak razumijeće da je istraga u tom segmentu tajna i da druge podatke, u cilju daljih postupanja nadležnih državnih organa, ne mogu otkriti. Osim što vam mogu potvrditi da su sprovedene određene aktivnosti i da se te aktivnosti nastavljaju", kazao je on.

Upitan da li će privedeni dati izjavu kao građani ili su uhapšeni, Konjević je kazao: "Neće dati izjavu kao građani. Izjave su davali prethodno kao građani, dakle procedura je sprovedena po nalogu specijalnog tužioca i on će dalje postupati u tom dijelu. Računam da osim ovog segmenta, pretpostavljam da ništa više zbog tajnosti istrage ne možete dobiti ni od VDT imajući u vidu da su takve zakonske odredbe."

Galerija

Bonus video: