200 godina od prvog izdanja bajki braće Grim

Na osnovu ovih bajki napisane su mnoge komedije, osmišljene su koreografije predivnih plesova, snimljeni su filmovi...
126 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 13:52h

Prije dva vijeka, 20. decembra 1812. godine, u Njemačkoj je izašla iz štampe prva knjiga "Dječijih i kućnih bajki" braće Jakoba i Vilhelma Grima.

Tokom proteklih vjekova one su doživjele bezbrojna izdanja i prevedene su na 170 svjetskih jezika i pored Luterove verzije Biblije smatraju se za najpoznatije djelo istorije njemačke književnosti.

Rukopisi braće Grim koji se čuvaju u njihovom muzeju u Kaselu uvršteni su 2005. godine u Uneskovu svjetsku kulturnu baštinu dokumenata.

Među rukopisima braće Grim nisu samo bajke već i mitovi, nordijske sage, legende, razni vidovi usmene narodne književnosti, priče o životinjama, poučne priče.

Među rukopisima braće Grim nisu samo bajke već i mitovi, nordijske sage, legende, razni vidovi usmene narodne književnosti, priče o životinjama, poučne priče

Interesovanje braće Grim za proznu "narodnu književnost" kao literarne baštine drevnih vremena, podstakli su njemački pjesnici koji su prije njih počeli da prikupljaju i zapisuju narodne pjesme.

Hans Jorg Uter, urednik "Enciklopedije Grimovih bajki" sa 2700 enciklopedijskih jedinica i autor obimog priručnika za "Dječije i kuće bajke" braće Grim smatra da je zasluga braće Grim u vremenu kada su djelovali bila ta što su se trudili da zabilježe one bajke u kojima su glavni akteri djeca ili mladi, jer to ih je činilo privlačinim za mlade čitaoce koje su kroz te priče vaspitavali u duhu etičkih i moralnih normi.

Prvo izdanje koje sada dobija u Njemačkoj velik broj izdanja bogato ilustrovanih i prilagođenih, po dužini, jeziku i stilu, raznim uzrastima ima 207 bajki.

Prva bajka je "Kralj Žabac i princeza" a izdanje se završava sa "Rapuncelom".

Prva bajka je "Kralj Žabac i princeza" a izdanje se završava sa "Rapuncelom"

Pojavom ove zbirke braće Grim došlo je do porasta interesovanja za narodne bajke koje bi, vjerovatno, bile zaboravljene.

Na osnovu ovih bajki napisane su mnoge komedije, osmišljene su koreografije predivnih plesova, snimljeni su filmovi i postavljene elegantne opere po motivima raznih bajki.

U najpoznatije bajke braće Grim ubrajaju se: „Snežana i sedam patuljaka“, „Ivica i Marica“,„Zlatna guska“, „Tri praseta“, „Vuk i sedam jarića“, „Zlatna ribica“ i „Bradonja“. Priče braće Grim, posebno “Crvenkapa” i “Trnova ružica”, među najprevođenijim su njemačkim djelima u svijetu.

Bonus video: