Počinje treći festival "Ubrzaj"

Nakon projekcije filma o Abramovićevoj, u 21 sat večeras počinje projekcija filma “Lice revolucije” autora Vladimira Milovanovića
0 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: YouTube
Marina Abramović, Foto: YouTube
Ažurirano: 10.12.2012. 08:47h

Fim “Marina Abramović: umjetnica je prisutna” otvara večeras festival o ljudskim pravima, koji po treći put organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Festival “ Ubrzaj” će trajati do 15 decembra, a film o čuvenoj umjetnici koji je režirao Metju Ejker biće prikazan večeras u Crnogorskom narodnom pozorištu sa početkom u 18 sati i 30 minuta.

Nakon projekcije filma o Abramovićevoj, u 21 sat večeras počinje projekcija filma “Lice revolucije” autora Vladimira Milovanovića.

Lice revolucije govori o Branku Iliću, jednom od vođa pobune protiv Miloševićevog režima u Srbiji u periodu 1998-2000. godine i lideru studentskog pokreta Otpor. Tačno deset godina poslije petooktobarske revolucije, Branko se vraća u Beograd iz dobrovoljnog izgnanstva u rodnom Arilju.

Zapošljava se kao šanker i privremeno useljava kod Švabe, starog prijatelja iz vremena protesta. Za to vrijeme, poznata advertajzing agencija u kojoj je Švaba zaposlen užurbano priprema veliku kampanju za promociju potrošačkih kredita.

Švaba i Branko odlučuju da 5. oktobra obilježe desetogodišnjicu pada Miloševićevog režima ispred Skupštine Srbije. Poslije akcije, u preplitanju stvarnih i izmišljenih ličnosti i događaja, padaju maske traumatizovanog srpskog društva zaglavljenog u tranziciji između socijalizma i kapitalizma, ostavljajući gledaocima mogućnost da sami povuku granicu između dokumentarnog i fiktivnog. Film je nagrađen na Beldocsu i Sarajevo film festivalu.

Festival Ubrzaj će predstaviti izvanrednu selekciju 16 filmova o ljudskim pravima, proizvedenih širom svijeta tokom 2011. i 2012, a koji su već na najpoznatijim svjetskim festivalima osvojili nebrojene nominacije, nagrade i priznanja.

Bonus video: