Lutovac o tužbi Kolarević: Novi pokušaj da zbrišu „Vijesti”

Lutovac kaže da su “Vijesti” duže od decenije, osim svoje informativne djelatnosti, prinuđene da se bave i drugom djelatnošću - suđenjima.
81 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 00:21h

Tužba Ane Kolarević kojom od “Vijesti” traži 100.000 eura je još jedan pokušaj da se taj medij ekonomski uništi i zbriše sa crnogorske medijske scene, kazao je juče Branislav Lutovac, advokat “Dejli presa”, izdavača lista.

Sestra starog-novog premijera Mila Đukanovića, advokatica Ana Kolarević, tužila je izdavače “Vijesti” i “Dana” zbog serije tekstova u kojima se povezuje s aferom “Telekom”. Ona zbog “pretrpljenih i budućih duševnih bolova”, povodom informacija koje su “Vijesti” objavile na osnovu dokumenata američkih istražnih organa, traži odštetu od po 100.000 eura.

Lutovac kaže da su “Vijesti” duže od decenije, osim svoje informativne djelatnosti, prinuđene da se bave i drugom djelatnošću - suđenjima.

“Taj sudski progon prestao je da bude samo to, već se pretvorio u svojevrsnu reperkusiju i to kako prema izdavačima 'Vijesti' tako i prema novinarima. Mučko prebijanje direktora 'Vijesti', nanošenje teških tjelesnih povreda glavnom i odgovornom uredniku od sina gradonačelnika Podgorice, monstruozna sačekuša novinarki 'Vijesti' u ulazu zgrade u kojoj stanuje i paljenje voznog parka eklatantan su primjer te reperkusije. Posebno mjesto u sudskom progonu zauzima prava pandemija tužbi za duševne bolove, koje zbog enormnih odštetnih iznosa predstavljaju direktan pokušaj da se 'Vijesti' ekonomski unište i na taj način eliminišu sa medijske scene”, ocjenjuje Lutovac.

Za njega je neshvatljiv iznos od 100.000 eura koji se tužbom traži, napominjući da je neprihvatljiv ne samo za crnogorsku već i za sudsku praksu Evropskog suda u Strazburu.

On podsjeća da je u društvima sa razvijenom demokratskom tradicijom ustaljen običaj da se u sudskim borbama za istinu, čast i ugled podnose tužbe “za jedan euro”, jer im cilj nije novac, već dobijanje deklarativne presude kojom se pribavlja satisfakcija za pretrpljenu duševnu bol.

“Ono što je najbitnije u cijelom ovom slučaju je da su novinari 'Vijesti' informacije o aferi 'Telekom' pribavljali sa međunarodnih pravosudnih sajtova, a koristili su i informacije koje je saopštio Anketni odbor Skupštine Crne Gore. O tome ćemo se detaljno izjasniti u odgovoru na tužbu.

Treba imati u vidu da jedini cilj ove tužbe, ma koliko se to sakrivalo iza pretrpljenih duševnih bolova, jeste da se uguši i ograniči pravo na javnu riječ, slobodu govora i slobodu izražavanja i pravo da se bude drugačiji. Njenim, makar i djelimičnim usvajanjem, bila bi nanijeta velika nepravda poslenicima javne riječi”, istakao je Lutovac.c

Da li je čekala da se brat vrati?

Lutovac ističe da on, kao pravnik, ne spori advokatici Kolarević pravo da štiti svoj ugled i svoju čast na način za koji smatra da je cjelishodan.

“Ali se postavlja pitanje zašto je tužbu podnijela baš u ovom trenutku i zašto je odštetni zahtjev izražen u tako enormnom iznosu. Tekstovi za koje tvrdi da su joj nanijeli duševnu bol većinom su objavljeni početkom ove godine, pa zašto nije podnijela tužbu odmah nakon njihovog pojavljivanja.

Sumnjam da postoji bilo ko u Crnoj Gori ko smatra da je koincidencija to što je tužba podnijeta u vrijeme kada je već bilo izvjesno da će budući premijer biti brat advokatice Kolarević. I te kako se računalo na brojne benefite koji iz te činjenice proizilaze”, kaže Lutovac.

Galerija

Bonus video: