Suđenje za dvostruko ubistvo u Budvi: Zindović se liječio u Dobroti

Tim vještaka je u nalazu naveo da se Zindović tada nalazio u stanju afekta, straha, razdražljivosti i bijesa
768 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 01:28h

U vrijeme kada se u bašti budvanskog restorana Jadranska straža dogodilo dvostruko ubistvo, Dragan Zindović je bio bitno smanjeno uračunljiv, kazao je juče u Višem sudu predstavnik komisije ljekara vještaka, prof. dr Stanko Milić, neuropsihijatar.

Zindović, Radojica Zeković, Aleksandar Zečević i Rajko Knežević, optuženi su za ubistvo Vladimira Rakočevića i ukrajinskog državljanina Adalbert Šuta, kao i za ranjavanje Vladimira i Željka Jankovića 13. septembra 2007.

Tim vještaka je u nalazu naveo da se Zindović tada nalazio u stanju afekta, straha, razdražljivosti i bijesa jakog intenziteta i da je bio u stanju privremene duševne poremećenosti.

Prema tom nalazu, on nije bio sposoban da upravlja svojim postupcima.

Odgovarajući na pitanja zamjenika višeg državnog tužioca Željka Tomkovića, Milić je naveo da je prvi put kod Zindovića dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj u julu 2003. i da se liječio u psihijatrijskoj bolnici u Dobroti.

“Zindović se liječio od 24. marta do 11. jula 2003. godine u psihijatrijskoj bolnici u Dobroti i tada je utvrđena dijagnoza paranoidni sindrom. U saobraćajnoj nesreći 1995. godine zadobio je povredu glave, a postoji ožiljak na čelu sa lijeve strane. Ova povreda dovodi do pojačane razdražljivosti, oštećene su kognitivne funkcije, a to je pamćenje, shvatanje i rasuđivanje”, kazao je Milić.

Tomković je prigovorio njegovom nalazu, navodeći da vještaci nijesu cijenili ostale iskaze svjedoka prema kojima Zindoviću u bašti restorana nije prijetila opasnost od bilo koga.

Milić je pojasnio da su u nalazu dali uslovnu kategoriju i to "ako se prihvate kao realne činjenice koje je Zindović dao u odbrani".

Milić je pojasnio da su u nalazu dali uslovnu kategoriju i to "ako se prihvate kao realne činjenice koje je Zindović dao u odbrani"

Odgovarajući na pitanja branioca optuženog Zindovića, advokata Borivoja Borovića, vještak dr Milić je kazao da je kod Zindovića uzvrđena dijagnoza "paranoidni sindrom, koji je spada u teži duševni poremećaj".

Suđenje se nastavlja 3. decembra.

Ko je prijatelj sa Svetog Stefana?

Radivoje Rakočević, otac ubijenog Vladimira, pitao je dr Milića da li je Zindović upućen na liječenje za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne u prvoj polovini 2003. godine, na šta je vještak odgovorio potvrdno.

“Namjeravam da dokažem da je Zindović manipulant, da ide na liječenje kada treba da izdržava zatvorsku kaznu. Bio je 33 dana na adaptacionom liječenju, a posle je vjerovatno otišao kod prijatelja na Sveti Stefan”, kazao je Rakočević.

Advokat Mićović je dodao da kaže “kod kojeg prijatelja”.

“Reći ću ti poslije suđenja”, kazao je Rakočević, nakon čega je Mićović konstatovao da njemu konstantno prijeti opasnost od Rakočevića.

“Ukoliko se nešto desi meni i mojoj porodici, vi ste odgovorni Rakočeviću”, kazao je Mićović, dodajući da će sudiji nakon suđenja objasniti o čemu se radi.

Galerija

Bonus video: