Advokat traži ukidanje pritvora Veljku Markoviću

Marković se tereti da je 13. novembra oko 17,40 časova u Mojkovcu davanjem pogrešnih znakova i uputstava ugrozio željeznički saobraćaj
202 pregleda 1 komentar(a)
Veljko Marković, Foto: Beća Čoković
Veljko Marković, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 17.11.2012. 20:16h

Advokat Luka Brajković žalio se vanpretresnom vijeću Osnovnog suda u Bijelom Polju, na rješenje o određivanju pritvora Veljku Markoviću(51), građevinskom tehničaru novosadske firme “ZGOP”, osumnjičenom za teško djelo protiv “bezbjednosti javnog saobraćaja”.

U žalbi je navedeno da je rješenje donijeto uz “pogrešno i nepotpuno” utvrđeno činjenično stanje i od vijeća Brajković zahtijeva da se Markoviću ukine pritvor.

“Ne stoje razlozi po osnovu kojih je određen pritvor, s obzirom na to da je između Srbije i Crne Gore potpisan ugovor, prema kojim je propisana obaveza izručenja svojih državljana drugoj ugovornoj članici, za krivična djela za koja je propisana zatvorska kazna veća od pet godina”, navpdi advokat. Brajković smatra da se Markoviću ne može odrediti pritvor, zbog saslušanja svjedoka u postupku.

“On je u svojoj izjavi pred tužiocem priznao da je saobraćajni dnevnik potpisao da je pruga bila otvorena, te su samim tim, svi ostali dokazi nebitni u odnosu na tu činjenicu, koja mu se naredbom za sprovođenje istrage stavlja na teret”, navodi se u žalbi.

Marković se tereti da je 13. novembra oko 17,40 časova u Mojkovcu davanjem pogrešnih znakova i uputstava ugrozio željeznički saobraćaj, nakon čega je došlo do teške tragedije u tunelu kod Mojkovca, gdje su stradala dvojica njegovih kolega.

Zbog toga je, najvjerovatnije, došlo do sudara putničkog voza i radne mašine, a u toj željezničkoj nesreći poginuli su radnici firme “ZGOP” Ranko Kašiković i Goran Gavrić , dok je 46 osoba teže ili lakše povrijeđeno.

Pored Markovića istražni sudija Osnovnog suda Ivan Adamović, zbog istog krivičnog djela, odredio je pritvor do 30 dana i otpravnicima vozova u stanicama Mojkovac i Mijatovo kolo Novu Rosiću (46) i Golubu Duloviću (41), a njihovi advokati Jelena Đalović i Radoica Đurović, takođe, su najavili žalbu vanpretresnom vijeću tog suda.

Bonus video: