Imre Kertes poklanja svoju arhivu Njemačkoj

Kertes (83) je rođen u jevrejskoj porodici u Budimpešti. Kao 15-godišnjak je deportovan u koncentracioni logor Aušvic, a potom u Buhenvald, odakle je oslobođen 1945.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 18:33h

Mađarski pisac Imre Kertes koji je 2002. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, poklonio je svoju književnu arhivu Akademiji umjetnosti Berlina, saopštile su njemačke vlasti i ocijenile da je to "gest povjerenja i pomirenja".

"Imre Kertes je istovremeno svjedok i književni glas protiv zaborava", istakao je u saopštenjunjemački ministar kulture Bernd Nojman.

Ovo je, kako je naveo ministar, "dirljiv gest povjerenja i pomirenja kojim Imre Kertes, kao čovjek koji je preživio holokaust, predaje ovo izvanredno djelo akademiji njemačke prijestonice".

Književna arhiva Kertesa, koji živi u Berlinu,

Ovo je, kako je naveo ministar Nojman, "dirljiv gest povjerenja i pomirenja kojim Imre Kertes, kao čovjek koji je preživio holokaust, predaje ovo izvanredno djelo akademiji njemačke prijestonice"

Imre Kertes (83) rođen je u jevrejskoj porodici u Budimpešti. Kao 15-godišnjak 1944. deportovan je u koncentracioni logor Aušvic, a potom u Buhenvald, odakle je oslobođen 1945. godine.

Strahote koje je tamo doživio i vidio trajno su obilježile njegovo djelo.

Poslije rata radio je kao novinar i prevodilac njemačkih pisaca kao što su Niče, Hofmanštal, Šnicler i Frojd, koji su uticali na njega.

U nemilosti za vrijeme vladavine komunista u Mađarskoj, u literarnim krugovima bio je ignorisan sve do 1975. kad mu je objavljen roman "Čovjek bez sudbine" u kojem piše o mladiću koji je uhapšen i odveden u koncentracioni logor, ali se prilagođava i uspijeva da preživi.

Kertes je dobitnik i nagrade Kruga njemačkih pisaca "Hans Zal", za cjelokupno stvaralaštvo.

Galerija

Bonus video: