BiH i Crna Gora dogovorile izručivanje kriminalaca

Ministri pravde Crne Gore i BiH Duško Marković i Bariša Čolak danas su u Podgorici potpisali međudržavni ugovor o izručenju sopstvenih državljana, učesnika u organizovanom kriminalu, korupciji i drugim oblicima kriminala
64 pregleda 5 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Srna
Duško Marković, Foto: Srna
Ažurirano: 15.11.2012. 14:28h

Ministar pravde BiH, Bariša Čolak, je istakao da je ovo prvi ugovor o izručenju svojih državljana koji BiH potpisuje sa jednom državom iz susjedstva.

"Ovaj ugovor će doprinijeti saradnji u regionu, jer planiramo slične ugovore da potpišemo i sa Srbojiom, Hrvatskom i Makedonijom. Ovaj ugovor je kruna naše dosadašnje saradnje", rekao je Čolak novinarima.

On je ocijenio da će današnjim ugovorom biti stvorene pretspostavke za još bolju saradnju Crne Gore i BiH.

Crna Gora je ranije potpisala ovakve ugovore sa Srbijom, Hrvatskom i Makedonijom.

"Ovo je nastavak aktivnosti da na bilateralnom nivou unapređujemo naše mehanizme i alate u borbi protiv kriminala i korupcije, kao našeg regionalnog izazova. Potpisivanje sporazuma danas u Podgorici je i potvrda da su Crna Gora i BiH spremne da uspostavljaju evropske vrijednosti i standarde na planu jačanja svojih kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Marković.

On je istakao da je dosadašnja saradnja Crne Gore i BiH u oblasti pravosuđa, policijske saradnje i borbe protiv organizovanog kriminala na visokom nivou.

"Često imamo situaciju da organi dvije države razmjenjuju podatke na raznim novoima sa ciljem što efikasnije borbe protiv kriminala i korupcije, što je rezurtiralo krupnim akcijama na hapšenju ozbiljnih kriminalnih organizacija, posebno kada je riječ o prometu droge", rekao je Marković.

Bonus video: