Izložba "Raskršće" u Perjaničkom domu

“Prošli smo kroz istu 'školu', bili smo studenti istih profesora, a dobili smo potpuno drugačije izraze, drugačije rezultate"
56 pregleda 0 komentar(a)
izložba "Raskršće", Foto: Boris Pejović
izložba "Raskršće", Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2012. 13:43h

Izložba “Raskršće”, otvorena je 13. novembra u Perjaničkom domu na Kruševcu, okupila je brojnu publiku, a predstavila je ostvarenja umjetnika raličitih likovnih rukopisa - Abaza Dizdarevića, Dina Karaila, Davida Marenovića i Mikija Popovića.

"Ova umjetnička grupa gradi ubjedljiv dokaz da je osjećajna sposobnost jedini ispravni put"

“Ova izložba objedinjuje višegodišnje prijateljstvo četiri umjetnika, njihova zajednička sjećanja na Cetinje i Akademiju, posvećenost radu i težinu da se ona sublimira kroz kreativni čin.

Svaki pokušaj da se posredstvom adekvatne teorijsko-pojmovne aparature opišu i analiziraju izloženi radovi, unaprijed određujem kao promašaj. Jer umjetnost se ne može naći ni na kom drugom putu, do na svom sopstvenom.

Ova umjetnička grupa gradi ubjedljiv dokaz da je osjećajna sposobnost jedini ispravni put ka najintimnijoj suštini umjetničke djelatnosti”, kazala je otvarajući izložbu teoretičarka umjetnosti Milena Pejović.

Različiti senzibiliteti

David Marenović izložbu “Raskršće” komentariše kao spoj potpuno različitih senzibiliteta.

"To je upravo naše 'Raskršće' - isto polazište za različite ciljeve”

“Ne možemo govoriti o istim ili sličnim rukopisima kada je riječ o umjetnicima koji potpisuju izložbu 'Raskršće'. Naše emocije, naši pristupi, u potpunosti se razlikuju. Figuracija i pejzaži su moje opredjeljenje. Uvijek se trudim da izađem iz klasičnog i prepoznatljivog”, kazao je Marenović, naglašavajući da kolektivna izložba nikada ne treba da insistira na bilo kakvoj srodnosti već na različitosti jer je raznovrsnost upravo ono što umjetnost čini dinamičnijom, interesantnijom.

Abaz Dizdarević kolektivnu izložbu “Raskršće” komenatriše kao projekat koji je uslijedio nakon velikog prijateljstva, nakon cetinjske Akademije i nakon rađanja individualnog izraza kod svih umjetnika.

“Prošli smo kroz istu 'školu', bili smo studenti istih profesora, a dobili smo potpuno drugačije izraze, drugačije rezultate, što je veliki uspjeh akademske zajednice. To je upravo naše 'Raskršće' - isto polazište za različite ciljeve”, prokomentarisao je Dizdarević.

Organizator izložbe je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Bonus video: