Četiri strane svjetske književnosti

Knjige su posvećene cjelokupnom stvaralaštvu nobelovaca i reprezentativnih svjetskih pisaca sa četiri strane svijeta
107 pregleda 0 komentar(a)
promocija, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
promocija, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.11.2012. 14:09h

U punoj sali Gimnazije „Tanasije Pejatović“ u Pljevljima u utorak je održana promocija analitičkog opusa „Četiri strane svjetske književnosti“ akademika Radomira V. Ivanovića.

"Šolohov je štampan u oko 180 miliona primjeraka, na 94 jezika, Markes je štampan u preko 350 miliona"

Knjige su posvećene cjelokupnom stvaralaštvu nobelovaca i reprezentativnih svjetskih pisaca sa četiri strane svijeta: Tomasa Mana, Umberta Eka, Gabrijela Garsije Markesa, Mihaila A. Šolohova. O knjigama su govorili dr Mila Medigović-Stefanović iz Beograda, prof. Milorad Zečević i mr Zorica Jestrović.

Ivanović je kazao da se opredijelio za ova četiri pisca zato što su to njegove dječačke i mladalačke ljubavi.

"I u sadašnjim godinama ustanovio sam da te ljubavi ne prolaze. Ako je tako, kažem ja, onda sam ja njima dužan. I evo koliko mogu ja taj dug odužujem iz više razloga, a navešću samo neke. Sva četiri pisca su veliki humanisti.

Drugo što se meni svidjelo što je humanizam pokazan djelima, a treće što su oni reprezentativni pisci. Šolohov je štampan u oko 180 miliona primjeraka, na 94 jezika, Markes je štampan u preko 350 miliona, toliko otprilike je štampan i Umberto Eko, a Tomas Man 200 do 250 miliona primjeraka.

“U mojim knjigama stanuju misli mojih vrlih prethodnika"

Kada sam ih sve sabrao došao sam do nevjerovatne cifre od milijardu i 30 miliona. I na osnovu toga ja zaključujem da se radi o velikim piscima, velikim misliocima i velikim pregaocima“, rekao je Ivanović.

On je kazao da ga kod tih pisaca oduševljava i to što su sva četvorica veliki pacifisti.

Ivanović je rekao da je jedan od naučnika koji bi “mirno predložio, kao što je to bio običaj u ranom srednjem vijeku, da se izbriše ime autora zato što je svaka knjiga plod zajedničkog napora.

“U mojim knjigama stanuju misli mojih vrlih prethodnika i to se zove zakon filijacije”, rekao je on

Bonus video: