"Mogao sam da mu smještam dok sam radio u policiji"

Rončević je juče negirao da je, nakon predizbornog skupa u DPS-a Pljevljima, prijetio Malidžanu riječima: “Što si o meni ono pisao, krvi ću ti se napiti jednog dana”
155 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2012. 19:06h

Bivši policijski funkcioner Slavko Rončević kazao je juče da se novinaru “Vijesti” Goranu Malidžanu, zbog pisanja, mogao osvetiti još 2003. godine, kada je obavljao funkciju starješine za unutrašnju kontrolu, ali da to nije uradio.

On je juče u pljevaljskom Osnovnom sudu negirao da je, nakon predizbornog skupa u DPS-a Pljevljima, prijetio Malidžanu riječima: “Što si o meni ono pisao, krvi ću ti se napiti jednog dana”.

Na početku glavnog pretresa protiv njega, a zbog ugrožavanja sigurnosti novinara “Vijesti”, Rončević je rekao da razumije za šta se tereti, ali je navode optužnice okarakterisao kao “čistu laž”.

Nakon izborne tribine Evropska Crna Gora, Malidžana je ispred zgrade Doma Vojske najprije verbalno, a zatim i fizički napao takođe bivši policajac Goran Čavić.

Čavić novinaru "Vijesti" prijetio da će ga probosti zastavicom >>>

Dok su neki od okupljenih pokušavali da smire situaciju, novinaru je prišao i Rončeviću, poručujući Malidžanu da će mu se krvi napiti zbog pisanja o njemu.

"Sve je čista laž i ne osjećam se krivim. Bio sam na promotivnom skupu i po završetku primijetio da se, ispred Doma Vojske, Goran Čavić raspravlja sa meni nepoznatim čovjekom. Prišao sam im i vjerovatno ga dohvatio rukom. On mi se obratio riječima: 'Ko tebe j..e fukaro'. Tada sam verbalno reagovao. Tek kada mi je Čavić rekao da pustim novinara, prepoznao sam Malidžana, a razlog je i moj oštećen vid”, kazao je Rončević.

Vaspitavan sam u partizanskom duhu, a ne četničkom. Krv i nož su strani mojoj porodici. Ja sam satanizovan od četničke horde, novinara Malidžana i Jelovca

“Vaspitavan sam u partizanskom duhu, a ne četničkom. Krv i nož su strani mojoj porodici. Ja sam satanizovan od četničke horde, novinara Malidžana i Jelovca. Od 2003. godine, kada sam obavljao poslove policijskog starješine za unutrašnju kontrolu, imao sam vremena da se svetim Malidžanu za pisanja u novinama u kojim radi... Da sam to htio, mogao sam, kao komandir u policiji, da mu napravim smicalicu”, kazao je Rončević.

On, međutim, nije objasnio kako policija građanima pravi smicalice.

Laž je sve što je rekao: Malidžan, Foto: Obrad Pješivac

Malidžan je rekao da ostaje pri iskazu koji je dao tužiocu, kazavši da je laž sve što je rekao optuženi.

“Sve što je Rončević rekao, gnusna je laž. Pominje neke ljude kao svjedoke, a oni nijesu bili prisutni incidentu, koji je trajao 15-ak minuta”, objasnio je Malidžan.

On je rekao da je Jelovca, u toku incidenta, pozvao jer je procijenio da je ugrožen od strane “mašinerije”.

Jelovac je na svjedočenje donio fotografije događaja, koje su ušle u sudski predmet. Rekao je da je predizbornom političkom skupu prisustvovao u svojstvu novinara.

Sve što je Rončević rekao, gnusna je laž. Pominje neke ljude kao svjedoke, a oni nijesu bili prisutni incidentu, koji je trajao 15-ak minuta

Rekao je da tom prilikom Malidžan nije izgovorio ni jednu ružnu riječ, već se “nešto pravdao i kleo u djecu”.

Jelovac je dodao da ga je Rončević tada pitao je li ga fotografisao, na šta mu je ovaj potvrdno odgovorio i kazao da će objaviti fotografije.

Rončević je tada, prema njegovim riječima, tražio da u tekstu navede da ga je Malidžan nazvao fukarom.

“Odbio sam , jer to nijesam čuo”, kazao je Jelovac.

Glavni pretres je odložen za 28. novembar.

Sud je prihvatio da se saslušaju svjedoci, koje je predložio Rončević, uprkos protivljenju Malidžana.

Napad na novinara uslijedio je nakon predizborne tribine DPS-a u Pljevljima i vatrenog govora premijera Igora Lukšića, koji je tog popodneva listove "Vijesti" i "Dan" svrstao u opoziciju i ocijenio da smućkani zajedno “ne mirišu tako dobro”.

Napad na Malidžana fotoaparatom slikao je i kolega Jelovac, ali se tada i sam našao na udaru lokalnog DPS aktiviste Mustafe Brahića.

Brahić se na njega obrušio riječima "seljačino", "bijedo", "fukaro".. "Dan je smeće"...

Čavić tražio da se ne diže frka

Jelovac je, odgovarajući na pitanje Rončevića, kazao da ga je tog dana, nakon incidenta, telefonom pozvao Čavić.

“Tada smo Malidžan i ja bili pred policijom. Čavić je tražio da ne dižemo frku, a ja sam mu odgovorio da me više ne zove i prekinuo vezu”, kazao je Jelovac. Rasprava na ročištu vodila se i oko toga sa koje su udaljenosti je Jelovac napravio fotografije.

Rončević je rekao da se konsultovao sa stručnjacima, koji su mi kazali da je fotografisano sa više od deset metara. Zbog toga, tvrdi, izjavu Jelovca smatrao netačnom, jer sa te distance nije mogao ništa čuti.

Galerija

Bonus video: