Željeznička nesreća u tunelu kod Mojkovca, poginule dvije osobe

Poginuli radnici novosadske firme "Zgop" Ranko Kašiković (53) i Goran Gavrić (55), dok su dvojica teško povrijeđena
261 pregleda 93 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 20:37h

U teškoj željezničkoj nesreći koja se dogodila oko 17.45 časova, kada je došlo do sudara voza i željezničke drezine u tunelu između Mojkovca i Bijelog Polja, poginuli su radnici novosadske firme "Zgop" Ranko Kašiković (53) i Goran Gavrić (55), dok su tri osobe teško povrijeđene.

Foto: Savo Prelević

Lokalni voz Bar - Bijelo Polje, u tunelu broj 161 - Mojkovac Žari, naletio je na građevinsku mašinu novosadske firme "Zgop" koja na tom dijelu izvodi radove na sređivanju pruge.

Video Televizija Vijesti

"Lokalni putnički voz, koji je iz Mojkovca krenuo za Bijelo Polje u 17:42 pošto je na izlaznom signalu dobio slobodan prolaz odnosno zeleno svijetlo i pošto mu je otpravnik vozova u stanici Mojkovac dao signal da krene, sudario se na ulazu u tunel između Rudnice i Žari u 17:45 časova sa radnom mašinom angažovanom za radove na željezničkoj infrastrukturi na remontu pruge", saopšteno je iz Željezničkog prevoza Crne Gore.

Dodaje se da će detaljnije informacije o uzroku nesreće biti poznate nakon ispitivanja koju će sprovesti nadležni organi, o čemu se očekuje saopštenje Željezničke infrastrukture Crne Gore AD, u čijoj nadležnosti je regulacija željezničkog saobraćaja.

Foto: Savo Prelević

"Istraga je u toku i podatke o nesreći daće istražni organi i drugostepena komisija ŽICG koja će sve to ispratiti. Postoji kompletna dokumentacija kada se izvode bilo koji radovi na pruzi, sve je to upisano u knjizi, koja se nalazi u željezničkoj stanici u Mojkovcu. Sve je to uredno upisano i znaće se odgovornost. Pretpostavljam čija je odgovornost, ali ne bih da prejudiciram prije nego što se sve to pogleda od strane istražnih organa", rekao je za RTCG direktor ŽICG Zarija Franović.

Iz Željezničkog prevoza Crne Gore saopšteno je da su tri osobe zadržane na hirurškom odjeljenju bjelopoljske bolnice i nijesu životno ugroženi.

Nakon pregleda, 43 osobe su otpuštena kućama pošto su obavljeni pregledi i potrebna ispitivanja.

U opštoj bolnici u Bijelom Polju primljeno je 28 putnika.

Prema riječima direktora Bolnice Tomislava Jeremića tri, četiri osobe su teže povrijeđene, dok su ostali lakše povrijeđeni

Iz bolnice u Berana, "Vijestima" je saopšteno da kod njih nema povrijeđenih, ali da su dežurni ljekari u pripravnosti i da spremno čekaju ako budu morali da reaguju.

U ŽICG kazali su da oni ne mogu davati informacije, jer je u toku uviđaj.

U Željezničkom prevozu kazali su da još ne znaju kako se građevinska mašina našla na pruzi.

"Bio sam u vozu. Pošao je normalno iz Mojkovca i u tunelu smo naletjeli na radni voz novosadske firme. Brzina voza je bila oko 50 kilometara na sat. Popadali smo, poskakali, vriska se čula povrijeđenih. Naišao sam na Bošković Gara pomoćnika mašinovođe, koji je bio sav krvav”, rekao je za TV Vijesti nadzornik lokomotiva Miodrag Popović.

Na mjesto nesreće došao je predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević, koji je rekao da su, odmah po saznanju za nesreću, u tunel došli pripadnici Službe zaštite i spasavanja, policija i svi građani koji su mogli da pomognu.

Foto: Savo Prelević

Rekao je da će istražni organi izaći na lice mjesta, ali da će uviđaj najvjerovatnije biti urađen sjutra, jer se radi o tunelu i nepristupačnom terenu.

Kako je saopšteno iz Željezničkog saobraćaja do daljeg je saobraćaj na dijelu pruge između Mojkovca i Bijelog Polja u prekidu.

Svi putnici iz voza koji se kretao iz Beograda prema Baru, od Bijelog Polja su prevezeni prema željenoj destinaciji.

Za sve putnike koji su planirali da putuju brzim vozovima tokom noći, na relaciji Bar-Beograd i Beograd-Bar, obezbijeđen je prevoz autobusima.

Željeznički prevoz očekuje od nadležnih organa da sprovedu istragu u skladu sa zakonom i da javnosti što je moguće prije saopšte rezultate istrage.

Galerija

Bonus video: