Sezona književnih nagrada u Francuskoj

U glavnoj nominaciji nagradu je dobio Patrik Devil za roman „Kuga i kolera”, posvećen francuskom bakteriologu Aleksandru Jersenu
1 komentar(a)
Patrik Devil, Foto: Luzernerzeitung.ch
Patrik Devil, Foto: Luzernerzeitung.ch
Ažurirano: 13.11.2012. 10:56h

Ovogodišnja prestižna francuska književna nagrada „Femina”, koja se kao i “Mediči” dodjeljuje u konkurenciji domaćih i stranih pisaca, ove godine je poput Akademijinog Gran prija, imala i „američki akcenat“.

U glavnoj nominaciji nagradu je dobio Patrik Devil za roman „Kuga i kolera”, posvećen francuskom bakteriologu Aleksandru Jersenu.

U nominaciji „strana književnost” ovo priznanje, ustanovljeno još 1904, dobila je američka spisateljica japanskog porijekla Džuli Ocuka za roman „Izvjesni nikad nisu videli majku”, čudesno djelo koje evocira sudbine mladih Japanki koje su dvadesetih godina prošlog vijeka slate u SAD da bi se njihovi sunarodnici, japanski emigranti, njima oženili.

Za 2011. godinu “Feminu” je dobio Simon Liberti za romansiranu biografiju američke fimske dive Džejn Mejnsfild

U jednom intervjuju Devil je rekao kako mu je Pasterov institut omogućio uvid i Jarsenova pisma, ali pisac namjerno nije želio da pročita svu korespondenciju naučnika.

“Da bih proučio sav taj materijal potrebno bi mi bilo tri godine, a kao rezultat bi nastao rad od hiljadu i po stranica. To djelo bi onda trebalo štampati u dva primjerka, jedno za Pasterov institut, a drugo za moju mamu”, rekao je pisac.

Književni ekspres

Inače, roman „Kuga i kolera” ima 228 strana i objavljen je u skromnom tiražu. Pedesetčetvorogišnji Patrik Devil je autor dva romana-putopisa.

U žiriju nagarde Femina su isključivo žene

Godine 2010. bio je jedan od učesnika projekta „Književni ekspres“ kad je zajedno s drugim francuskim piscima proputovao Transsibirskom magistralom od Moskve do Vladivostoka.

Za 2011. godinu “Feminu” je dobio Simon Liberti za romansiranu biografiju američke fimske dive Džejn Mejnsfild, dok je u konkurenciji prevedenih djela laureat za 2011.postao Francisko Goldman za roman “Reći njegovo ime”.

U žiriju nagarde Femina su isključivo žene, a ove godine su ga činile: predsjednica Kamila Lorens, Dijana de Maržeri, Solanž Faskel,Vivian Forester, Kler Galoa, Benoat Grul, Pola Žak, Kristin Žordi, Mona Ozuf, Danijel Salenavmi i Šantal Tomas.

Bonus video: