Suđenje Vjekoslavu Lambuliću za šverc droge iz Beograda do Osla

Lambulić je angažovao Miletu Zvicera koji mu je u Njemačkoj pronašao i kupio putnički automobil koji je bio podesan za krijumčarenje droga
601 pregleda 0 komentar(a)
Vjekoslav Lambulić, Foto: Arhiva Vijesti
Vjekoslav Lambulić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.11.2012. 17:33h

Nakon što je pravosnažno osuđen na tri i po godine zatvora zbog krijumčarenja oko tri kilograma kokaina, Vjekoslava Lambulića Vjeka čeka još jedan sudski proces za šverc droge.

Pred krivičnim vijećem sudije Suzane Mugoše, u Višem sudu u Podgorici, 29. novembra počeće suđenja Lambuliću, optuženom da je krajem 2002. godine organizovao šverc 25 kilograma kokaina iz Beograda do Osla.

Prema navodima optužnice zamjenika višeg državnog tužioca Olivere Ražnatović, Lambulić je od 15. novembra do 20. decembra 2002. godine na području Srbije i Crne Gore, Njemačke i Norveške, po prethodnom dogovoru sa više osoba, stavio u promet kokain.

“Nakon ugovorene prodaje 25 kilograma kokaina sa nepoznatim kupcem iz Osla, u cilju prenosa droge od Beograda do Osla, Lambulić je angažovao Miletu Zvicera koji mu je u Njemačkoj pronašao i kupio putnički automobil koji je bio podesan za krijumčarenje droga, a potom ga u Hagenu predao Aleksanderu Kreckleru, koji je to vozilo prijavio na svoje ime”, piše u optužnici.

Dodaje se da je Aleksander nakon toga, zajedno sa Rankom Krstovićem, dovezao automobil u Suboticu gdje je na mjestu predviđenom za vazdušni jastuk (airbag) suvozača, napravio skrovište za krijumčarenje droge.

“Tim autom se 16. decembra 2002. godine dovezao u Beograd, gdje su Ranko Krstović i Zlatko Ajković po nalogu osumnjičenog Vjekoslava Lambulića u unaprijed pripremljenom vozilu, smjestili 25 paketa od po jednog kilograma kokaina. Kreckler je potom, po nalogu Lambulića, za novčanu naknadu preko Mađarske, Austrije, Njemačke, Danske i Švedske u norveškom gradu Oslu prenio vozilom kokain koji je 20. decembra predao u skladu sa instrukcijama Lambulića nepoznatom kupcu, te od iste osobe preuzeo tašnu sa većom količinom novca u raznim valutama i za sebe u ime prenosa droge uzeo 60.000 eura. Potom je, u skladu sa daljim instrukcijama, na prvom odmorištu nakon Kopenhagena pored autoputa predao tašnu sa novcem nepoznatoj osobi”, piše između ostalog u optužnici.

Nakon prvog sudskog procesa, Apelacioni sud smanjio je prvostepenu presudu Lambuliću i osudio ga na tri i po godine zatvora zbog šverca droge. Prvostepenom presudom Višeg suda, Lambulić je osuđen na pet godina. Kao razlog smanjenja zatvorske kazne, Apelacioni sud je utvrdio da Viši sud prilikom odmjeravanja kazne nije dovoljno cijenio porodične prilike, jer je otac četvoro djece.

Bonus video: