Crteži Nikole Simanića u beogradskoj galeriji "Haos"

“Kombinujući idiome apstrakcije, figuracije, oniričnog nadrealizma i stripa Simanić gradi jedan novi svijet imaginarne i izvrnute budućnosti"
159 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Simanjić, Foto: Privatna arhiva
Nikola Simanjić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.11.2012. 11:30h

Izložba crteža crnogorskog umjetnika Nikole Simanića, otvorena je 6. novembra u beogradskoj galeriji “Haos ”.

Serija Simanićevih najnovijih crteža, prema navodima istoričarke umetnosti Jelene Todorović, nije ni rezultat dosadašnjih radova, niti predložak za neke nove izlete, već u najboljem smislu čuvene Pikasove opaske da “nije bitno traženje već nalaženje”, predstavalja zaokruženi ciklus u kojem se nalazi suma svih dosadašnjih iskustava, a obogaćen jednom novom, izuzetno zrelom spoznajom svijeta, vremena i čovjeka u njemu.

“Kombinujući idiome apstrakcije, figuracije, oniričnog nadrealizma i stripa Simanić gradi jedan novi svijet imaginarne i izvrnute budućnosti...”, navela je Jelena Todorović u tekstu o Simaniću.

Izlagao je u Berlinu, Barseloni, Drezdenu, Kanu, Ljubljani, Beogradu

Simanić se, pored tehnika ulja, akrilika i crteža, bavi i ambijentalnom skulpturom, videom i lend artom. Rođen 1976. u Nikšiću, diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1998. godine, gdje je i magistrirao 2006. Od 1999. do 2000. boravio je na Ecole des Beaux- Arts u Lorient u Francuskoj.

Od 2006. predaje na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici. Posljednjih deset godina, kroz samostalne i grupne izložbe, aktivno djeluje na savremenoj inostranoj i domaćoj likovnoj sceni.

Izlagao je u Berlinu, Barseloni, Drezdenu, Kanu, Ljubljani, Beogradu… Dobitnik je više nagrada za umjetnički rad, a član je više umetničkih organizacija (ULUCG, Shift, Metla). Izložbu, koja će biti otvorena u galeriji “Haos ” do sedmog decembra, otvorio je pred beogradskom likovnom publikom prof. Aleksandar Luj Todorović.

Bonus video: