Latinović: Marina Abramović nije dobitnica nagrade "Sava Šumanović"

Uslijedio je i odgovor istoričara umjetnosti Slavka Timotijevića na navode umjetnice
98 pregleda 8 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Straight.com
Marina Abramović, Foto: Straight.com
Ažurirano: 07.11.2012. 11:07h

Direktorka Galerije “Bel art” iz Novog Sada Vesna Latinović izjavila je da umjetnica Marina Abramović nije dobitnica nagrade “Sava Šumanović”, već jedan od kandidata za to priznanje.

Latinović je agenciji Beta kazala da je žiri za dodjelu priznanja Marinu Abramović obavijestio da želi da je predloži za kandidatkinju za nagradu “Sava Šumanović” koja se dodjeljuje krajem februara i početkom marta, na Sajmu umjetnosti u Novom Sadu.

“Marina Abramović nije dobila nagradu, ona je bila jedan od mogućih kandidata za to priznanje. Trudimo se da u okviru društvenih, političkih i kulturoloških okolnosti sačuvamo dignitet savremene umjetnosti”, kazala je Vesna Latinović.

Umjetnik Dragoljub Raša Todosijević nedavno je vratio “Politikinu” nagradu za 2009. godinu

Umjetnica Marina Abramović u pismu Galeriji “Bel art” zahvalila je na nagradi za likovnu umetnost za 2012. godinu “Sava Šumanović” i navela da ne može da je prihvati zbog učešća Slavka Timotijevića u žiriju za dodjelu priznanja.

Abramović je u pismu napisala da je Timotijeviću prije šest godina pozajmila fotografiju za izložbu, ali da je on do danas nije vratio, a od direktorke galerije zatražila je da ga “zamoli” da vrati taj primjerak.

Umjetnik Dragoljub Raša Todosijević nedavno je vratio “Politikinu” nagradu za 2009. godinu, takođe zbog učešća Slavka Timotijevića u žiriju za dodjelu te nagrade.

“Vas dvoje me podsjećate na onaj vic o bogatim gastarbajterima koji po povratku u svoje selo sav svoj novac koriste kako bi istjerali stare krivde"

Todosijević je prošle nedjelje vratio “Politikinu” nagradu za najbolju izložbu u 2009. godini, uz obrazloženje da mu Timotijević nije vratio crteže koje mu je svojevremeno dao na prodaju.

S druge strane, Slavko Timotijević je najavio da će “svoja potraživanja prema Todosijeviću naplatiti sudskim putem”, ali i obećao da će mu u roku od sedam dana vratiti sporne crteže. Todosijević je nakon isteka tog roka obavijestio “Politiku” da mu crteži nisu vraćeni, te da je zbog toga neopozivo odlučio da vrati nagradu.

Uslijedio je i odgovor istoričara umjetnosti, kustosa i kolekcionara Slavka Timotijevića na navode umjetnika Todosijevića i Abramović, koje prenosi SEEcult.

“Vas dvoje me podsjećate na onaj vic o bogatim gastarbajterima koji po povratku u svoje selo sav svoj novac koriste kako bi istjerali stare krivde i 'sve po selu tužili'. Ovo što danas radite je moderna verzija toga jer je sprovodite preko medija, s tim što ne trošite pare, kojih podosta imate, već znatnu energiju uložete u medijsku hajku umjesto da konačno počnete da stvarate nešto kreativno”, piše u pismu Timotijevića.

Zakasnila 24 godine

Timotijević se u jednom dijelu pisma posebno obraća Marini Abramović, osvrćući se na na izložbu “Poslije 15 godina” iz 1988, održane u galeriji SKC-a.“

"Fizički fotografiju nikada nisi ni dala, pa zbog toga nisi ni tražila nazad"

Tom prilikom je izložena jedna fotografija tvoga rada koja je nastala tako što si umjesto izložbenog eksponata poslala negativ koji je trebalo da isprintamo, a zatim da negativ, prema tvojim uputstvima vratimo, što je i urađeno.

Dakle, negativ je bio temelj rada, a nepotpisana fotografija, printana u lokalnom studiju, samo propozicija, dokument i informacija o radu. Fizički fotografiju nikada nisi ni dala, pa zbog toga nisi ni tražila nazad.

Kada 24 godine kasnije iznenada konstruišeš obavezu iz situacije bez obaveza, i to u trenutku kada neki drugi umjetnik vodi ozbiljno kampanju protiv mene, onda to ne mogu nikako drugačije da protumačim nego kao krajnje zlonamjerno orkestriranu harangu u cilju moje diskreditacije.

Jer, da je suprotno, ti bi svoje zahteve iznijela bilo kada u periodu od 24 godine ili najkasnije prije mjesec dana kada smo se vidjeli u fondaciji BK i svakako ne bi tražila da se fotografišemo zajedno”, navodi u pismu Timotijević.

Bonus video: