Marina Abramović odbila nagradu "Sava Šumanović"

“Ovom prilikom želim da Vam se lično obratim da zamolite Slavka Timotijevića da mi vrati fotografiju koju sam mu pozajmila"
93 pregleda 9 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Facebook
Marina Abramović, Foto: Facebook
Ažurirano: 06.11.2012. 17:28h

Umjetnica Marina Abramović zahvalila se na nagradi “Sava Šumanović” za likovnu umjetnost za 2012. godinu, navodeći da ne može da je prihvati zbog učešća Slavka Timotijevića u žiriju, sa kojim ima sličan problem kao Dragoljub-Raša Todosijević, koji je nedavno vratio “Politikinu” nagradu za 2009. godinu.

Što se tiče nagrade ‘Sava Šumanović’, pod navedenim okolnostima, nažalost, ne mogu da je primim”

“S obzirom da sam upoznata sa problemima oko ‘Politikine’ nagrade Raši Todosijeviću, i ja imam slične probleme sa Slavkom Timotijevićem oko vraćanja moje fotografije koju ni do današnjeg dana nisam dobila”, navela je Marina Abramović u pismu Galeriji Bel Art u Novom Sadu, koje je proslijeđeno i portalu SEEcult.

Marina Abramović istakla je da podržava stav Raše Todosijevića i smatra da “treba da se ozbiljno ispitaju razlozi Slavka Timotijevića”, koji je predsjedavao žirijem “Politikine” nagrade za 2009. godinu, ravnopravno dodijeljene Todosijeviću i Mariji Dragojlović.

“Ovom prilikom želim da Vam se lično obratim da zamolite Slavka Timotijevića da mi vrati fotografiju koju sam mu pozajmila za izložbu prije šest godina. Što se tiče nagrade ‘Sava Šumanović’, pod navedenim okolnostima, nažalost, ne mogu da je primim”, navela je Marina Abramović u pismu urednici Galerije Bel Art Vesni Latinović.

Bonus video: