Parohijski dom u Rožajama ponovo kamenovan, niko ne odgovara

"Kao i uvijek, uzeli su izjavu i rekli da će da urade sve što je u njihovoj moći da rasvijetle ko je to uradio, da ih spriječe"
96 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 15:47h

Parohijski dom u Rožajama u petak veče, oko 21 čas, ponovo je bio na meti vandala.

Oni su sa magistralnog puta kamenovali krov kuće u kojoj živi petočlana porodica paroha Milana Stanišića, među kojom je i troje maloljetne djece.

"Dvoje starijih su spavali, a najmlađe je supruga uspavljivala. Začuli smo lupanje po krovu i lomljenje. Mislili smo da je zemljotres ili neka druga vremenska nepogoda. Djeca su se u plaču probudila..."

"U svoj toj panici ja sam izašao na terasu i primijetio sam pet momaka između 14 i 16 godina. Iako su me vidjeli, nastavili su da gađaju kamenjem u krov. Pri tome se smijali i dobacivali pogrdne riječi. Čuo sam i "sada će pop da nas prijavi policiji" uz smijeh grohotom. Po njihovom ponašanju, dalo se primijetiti da se lijepo zabavljaju dok moja porodica ne može od straha da spava" ispričao je Stanišić.

On je o incidentu odmah obavijestio policiju.

"Kao i uvijek, uzeli su izjavu i rekli da će da urade sve što je u njihovoj moći da rasvijetle ko je to uradio, da ih spriječe. A ovo se dešava konstantno, već osam godina, na desetine puta. Svake godine po nekoliko puta".

"Jedino je prošle godine, kada se dogodilo slično, jedna grupa maloljetnika koje je vidio na dijelu i prijavio Zoran Bulatović, privedena. Dali su izjave i na tome je sve ostalo. Mi i dalje živimo u strahu i plašimo se da će huligane nekažnjavanje ohrabriti i da će nas napasti ozbiljnije" rekao je Stanišić.

On ne zna da li su u pitanju ista djeca, ali bi volio da se ti napadi već jednom završe kako njegova porodica više ne bi provodila besane noći.

"Imamo lijep odnos sa ljudima i komšijama u Rožajama, lijepo nam se javljaju i poštuju nas. Zbog toga želim da vjerujem da su u pitanju izdvojeni slučajevi koje treba sankcionisati. I sveštenik prije nas je imao slične neprijatnosti, možda i gore".

"Napadi su se nastavili. Možda neko misli da je to normalno, ali nama baš nije prijatno i ne shvatamo kako ti ljudi koji su nadležni ne stave sebe u naš položaj" rekao je Stanišić.

On vjeruje da iza svih incidenata stoje adolescenti, ali da to ne opravdava ni njihove roditelje koji bi trebalo da se zapitaju.

"I cijelo društvo bi trebalo da se zapita, i većina građana Rožaja, jer mogu da utiču ili da nekako saznaju ko je to uradio. Siguran sam da se počinioci oni hvale. Ovo nije milionski grad, sve se zna. Samo se bojim da i njihovi roditelji znaju, a da ne preduzimaju ništa. To je najgore od svega, ne bih volio, ali izgleda da je tako" rekao je Stanišić.

"Pokojni Ernad Kalač, bivši načelnik, je uvijek bio korektan i sa njim sam imao taj neki kao prijateljski odnos. Osjećao sam da je čovjek zabrinut i da se trudio i davao sve od sebe da pronalaze počinioce. Kasnije se desilo to sa njim i na tome je ostalo"

On je istakao da vandali ne naprave veliku materijalnu štetu, ali da zabrinjava što se incidenti ponavljaju.

"Periodično se ti huligani pojave i kamenuju. Svi prozori koji gledaju ka magistrali su jednom bili polomljeni. Mi smo to popravili, naravno o svom trošku, ali nije stvar u visini štete koliko u učestalim napadima. Lako je materijalno popraviti, ali ovaj strah za djecu i kuću je nepopravljiv".

"Onda je bitan i aspekt kakva se poruka krije iza svega toga. I bitna je reakcija društva i državnih organa koje skoro da nema – rekao je Stanišić.

"Pokojni Ernad Kalač, bivši načelnik, je uvijek bio korektan i sa njim sam imao taj neki kao prijateljski odnos. Osjećao sam da je čovjek zabrinut i da se trudio i davao sve od sebe da pronalaze počinioce. Kasnije se desilo to sa njim i na tome je ostalo" rekao je Stanišić.

Iako je slučaj u petak veče prijavio policiji, oni još nisu obišli kuću. Prema Stanišićevim riječima, rekli su mu da dođe za nekoliko dana da se raspita dokle se stiglo u rasvjetljavanju događaja.

Iz policije su saopštili da su odmah po prijemu prijave izašli na lice mjesta i izvršili uviđaj nakon čega su predmet predali tužiocu koji se izjasnio da je u pitanju oštećenje tuđe stvari

"Možda neko ima nešto protiv crkve ili hrišćanstva. Ko zna iz kojih pobuda nas napadaju, ali bi nadležni kažnjavanjem počinioca trebalo da zaštite i nas i poštene ljude koji su za međuvjerski sklad i multietničnost i Rožaja i Crne Gore" rekao je Stanišić.

Iz policije su saopštili da su odmah po prijemu prijave izašli na lice mjesta i izvršili uviđaj nakon čega su predmet predali tužiocu koji se izjasnio da je u pitanju oštećenje tuđe stvari.

"Žao nam je što se ovo dešava i što javnosti šaljemo sliku Rožaja kakva ona nije. Učinićemo sve što je u našoj moći da otkrijemo počinioce i da ubuduće spriječimo slične incidente" kazali su iz policije.

Oni su podsjetili na prošlogodišnje kamenovanje na parohijski dom kada je uhvaćena grupa počinioca između 10 i 12 godina.

"U pitanju su bila zaista djeca, ali i to treba da nas zabrine. Podnijeli smo prijave protiv njih, upozorili roditelje. To je sve što smo mogli da učinimo" rekli su iz policije.

Kalač: Dešavaće se dok neko ne bude kažnjen

Kamenovanje parohijskog doma osudio je i predsjednik Opštine Nusret Kalač koji je rekao da učestali napadi moraju alarmirati državne organe da uhvate i kazne počinioce, makar to bila i djeca, kako se incidenti više ne bi ponavljali.

"Vrijeme je da prestanemo da samo osuđujemo i ćutimo. Državni organi moraju da urade svoj posao i najstrože kazne počinioce. Dok neko ne bude snosio odgovornost, ovakve stvari će se ponavljati. To ne smijemo dopustiti jer to nije prava slika Rožaja" rekao je Kalač, koji je pozvao roditelje i sve građane Rožaja da spriječe ponavljanje ovakvih incidenata.

Nestao predmet iz oltara

Prije dvadesetak dana rožajska crkva Ružica je bila i na meti lopova.

"Iz crkve, odnosno iz oltara je nestao predmet kojim se samo svaštenik služi za vrijeme svete liturgije. To je zvjezdica koja nema veliku materijalnu vrijednost ali duhovna vrijednost za nas vjernike i za samu službu je neprocjenjiva".

"Ne znamo da li su lopovi pomislili da je vrijedna ili je bio cilj da se onemogući normalno obavljanje službe. Od tada zaključavamo crkvu" rekao je Stanišić. On ne sumnja da policija radi svoj posao, ali ga zabrinjava kako počinioci tokom prethodnih osam godina nikada nisu kažnjeni.

Galerija

Bonus video: