Otkazan Njujorški maraton

Predsjednica organizacionog odbora kluba Njujork roud raners rekla je da joj je žao zbog učesnika koji su došli na maraton iz cijelog svijeta, ali da nije trenutak za održavanje trke
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2012. 12:12h

Gradonačelink Njujorka Majkl Blumberg otkazao je sinoć Njujorški maraton, manje od 48 sati prije planiranog početka manifestacije i četiri dana poslije oluje Sendi.

Peticiju za otkazivanje maratona preko interneta potpisalo je 22.500 ljudi, a ovogodišnja trka je prva u istoriji ove manifestacije koja je otkazana.

Start trke trebalo je da bude na Staten Ajlendu, jedne od oblasti koja je najžešće pogođena olujom.

Blumberg je prvobitno smatrao da treba održati maraton, podsjetivši na svog prethodnika Rudija Đulijanija koji nije otkazao tradicionalnu manifestaciju poslije terorističkih napada u SAD u septembru 2001.

Ipak, gradonačelnik je odlučio da je najvažnije za grad da se normalizuje saobraćaj i da se život vrati u normalu.

Predsjednica organizacionog odbora kluba Njujork roud raners rekla je da joj je žao zbog učesnika koji su došli na maraton iz cijelog svijeta, ali da nije trenutak za održavanje trke.

Za maraton je bilo prijavljeno oko 47.000 takmičara, među kojim su i oni koji su intenzivno trenirali posljednjih mjeseci. Mnogi među njima su razočarani što sjutra neće trčati, ali razumiju odluku gradskih vlasti.

"Razumijem odluku da se otkaže maraton, ali je smiješno što se tako dugo čekalo", jedan je od komenatara na veb stranici maratona.

Oko maratona su posljednja dva dana polemiku vodili i predstavnici demokrata i republikanaca u Njujorku. Neki su pozivali prijavljene učesnike maratona da se priključe akciji pružanja pomoći ugroženima i da "trčeći raznose vodu i hranu".

Organizatori raspolažu sa 2,6 miliona dolara koje će ustupiti za pomoć žrtvama, kao i zalihe u hrani, ćebad ili generatore za struju koje je trebalo da koriste tokom trke.

Njujorčani su protestovali zbog mogućnosti da policajci obezbjeđuju maraton dok su oblasti pogođene olujom još bez struje. U gradu je poginulo više od 40 ljudi.

Žalili su se i hoteliski radnici koji su se našli u situaciji da gostima koji odsijedaju u njihovim hotelima tokom maratona kažu da nemaju ni struje ni vode.

Maraton u Njujorku se održava od 1970. godine i postao je sinonim za ovu atletsku diciplinu.

Bonus video: