MALI TRIKOVI

Šest načina da bolje spavate

Dok spavate, vaša bešika je programirana tako da može da zadrži više urina. Ukoliko ustajete noću da piškite, znači da ste popili previše tečnosti pred spavanje. Izbjegavajte to i smanjite unos tečnosti nekoliko sati pred spavanje
0 komentar(a)
spavanje, krevet, Foto: Shutterstock
spavanje, krevet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:08h

Svi znamo koliko je san bitan za zdravlje cjelokupnog organizma, ali nije uvijek najlakša misija uspavati se na vrijeme i pritom spvati kvalitetno i lijepo. Međutim, uz naših 6 trikova garantujemo da ćete da se budite odmornije i ljepše.

Smanjite unos kofeina 

On se u vašem organizmu zadržava satima, što otežava da zaspite. Izbjegavajte unos napitaka sa kofeinom posle 14 časova i primetićete razliku. 

Vježbajte ranije 

Vježbanje uveče je u redu, ali samo ukoliko svom tijelu obezbjedite tri sata nakon treninga da se umiri. 

Vodite računa o tečnosti 

Dok spavate, vaša bešika je programirana tako da može da zadrži više urina. Ukoliko ustajete noću da piškite, znači da ste popili previše tečnosti pred spavanje. Izbjegavajte to i smanjite unos tečnosti nekoliko sati pred spavanje. 

Pauza od tehničkih uređaja 

Plavičasta svjetlost sa vašeg telefona, tableta i TV-a inhibira proizvodnju melatonina (hormona koji reguliše ciklus sna). Sat vremena prije odlaska u krevet ugasite sve uređaje i pobrinite se da vam telefon nije nadohvat ruke - da ne biste bili u iskušenju da još jednom provjerite mejl ili Instagram. 

Opustite se - bukvalno 

Vaša tjelesna temperatura se blago obara kada spavate, pa se pobrinite da temperatura u sobi ne bude previsoka (ne viša od 18 do 22 ºC). Pretopla prostorija remeti san. 

Izbjegavajte snooze dugme 

Ovih 7 ili više minuta zapravo nisu pravi san. Bolje je da podesite alarm tačno na vrijeme kada morate da ustanete, prenosi Cosmopolitan.