Orhan Pamuk odlikovan Legijom časti

“Usprkos svim službenim priznanjima, ostajete pisac avangarde”, kazala je francuska ministarka kulture Aureli Filipeti
80 pregleda 3 komentar(a)
Orhan Pamuk, Foto: Guardian.co.uk
Orhan Pamuk, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 01.11.2012. 10:15h

Turski pisac Orhan Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2006, odlikovan je Legijom časti, najvišim francuskim priznanjem, pošto je u petak primio uglednu dansku nagradu “Sonning”.

“Usprkos svim službenim priznanjima, ostajete pisac avangarde”, kazala je francuska ministarka kulture Aureli Filipeti primajući pisca čije su knjige prodate u više od 11 miliona primjeraka u svijetu.

“Sloboda vašeg stila savršeno odgovara ljudskoj slobodi... Vi koji se nikada niste ustručavali, čak ni po cijenu velike osamljenosti, da se dignete protiv zaborava i istorijske tišine”, dodala je.

Godine 2006. bio je prvi turski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost

Pamuk (60) je jedan od rijetkih turskih intelektualaca koji su 2005. javno priznali turski genocid nad Jermenima. Više puta je sudski gonjen na sudu u domovini, a nakon preseljenja u Sjedinjene Države 2007, gdje i danas živi, ekstremisti su mu prijetili smrću.

Turski je autor čija su djela najprodavanija u svijetu i prevedena su na više od 60 jezika. Godine 2006. bio je prvi turski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Mnogi njegovi romani već su postali klasici, ato su “Tiha kuća”, “Zovem se Crvena”, “Crna knjiga”, “Druge boje”, “Snijeg”, “Muzej nevinosti”...

Bonus video: