Sudija i okrivljeni zajedno u DPS-u, odbijen zahtjev za izuzeće

To što je ona ranije bila član DPS-a, kao i okrivljeni i svjedoci, neće uticati na njenu objektivnost tokom vođenja postupka, piše u rješenju
168 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2012. 16:21h

Predsjednik Područnog organa za prekršaje u Pljevljima Radoman Knežević odbio je zahtjev novinara “Vijesti” Gorana Malidžana za izuzeće sudije Vesne Milinković, pojašnjavajući da to što je ona ranije bila član Opštinskog odbora DPS-a, kao i okrivljeni i svjedoci, neće uticati na njenu objektivnost tokom vođenja postupka.

“Činjenica da je Vesna Milinković prije imenovanja na sudijsku dužnost bila član i profesionalno angažovana u DPS-u, čiji su članovi i ostala dvojica okrivljenih i dvojica svjedoka, sama po sebi ne ukazuje da će sudija biti neobjektivna i pristrasna u vođenju postupka i odlučivanju. Imajući u vidu da sudija nije u bliskim i prijateljskim odnosima sa okrivljenima, predsjednik organa nalazi da je zahtjev za izuzeće neosnovan”, piše u rješenju Kneževića, na koju Malidžan nema pravo žalbe.

Novinar “Vijesti”, koga su aktivisti DPS-a tokom predizborne kampanje napali u Pljevljima, tražio je izuzeće sudije Milinković, jer smatra da ona neće biti objektivna.

“Tražiću izuzeće sudije Vesne Milinković, jer smatram da u ovom predmetu neće biti nepristrasna, s obzirom na to da je unazad nekoliko mjeseci radila kao sekretar u kancelariji Opštinskog odbora DPS-a u Pljevljima gdje je sarađivala sa ljudima koji su me napali i prijetili. Predloženi svjedoci su, takođe, članovi ili aktivisti DPS-a, a sve se desilo nakon predizborne promocije te partije”, naveo je Malidžan.

Dopisnika “Vijesti” iz Pljevalja prvo je verbalno, a zatim i fizički napao bivši policajac i opštinski funkcioner Goran Čavić, u čemu mu se kasnije pridružio, takođe, bivši pripadnik Uprave policije - Slavko Rončević.

Napad je uslijedio nakon predizborne tribine DPS-a u Pljevljima i vatrenog govora premijera Igora Lukšića, koji je tog popodneva listove “Vijesti” i ”Dan” svrstao u opoziciju i ocijenio da smućkani zajedno - “ne mirišu dobro”.

Iako je Malidžan verbalno i fizički napadnut na izlazu iz Doma vojske, gdje je održana tribina, Uprava policije pokrenula je prekršajni postupak i protiv novinara “Vijesti”, jer je, navodno, vrijeđao Čavića i Rončevića.

Miličković nije obustavila prekršajni postupak protiv novinara “Vijesti” Gorana Malidžana, iako se niko od predstavnika Uprave policije, koji su podnijeli zahtjev, nije pojavio na ročištu.

U Zakonu o prekršajima piše da će se rješenje o obustavljanju postupka donijeti ako pozvani podnosilac zahtjeva ili predstavnik izdavaoca prekršajnog naloga propusti da se pojavi na pretresu (član 184).

“Ako je prekršajni postupak pokrenut na osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a ne dođu ni predstavnik podnosioca zahtjeva ni okrivljeni, sud će donijeti rješenje o obustavljanju postupka”, piše u članu 185 Zakona o prekršajima.

U istom zakonu se dalje dodaje da je teret dokazivanja prekršaja isključivo na podnosiocu zahtjeva.

“Pitao sam sudiju da li to, što se niko iz policije nije pojavio na pretresu, znači nešto, a ona je odgovorila da ne znači ništa i da su odsutni jer sigurno imaju posla”, kazao je Malidžan nakon pretresa.

Milinković: Suđenje hoće da ispolitizuju

Radoman Knežević u rješenju dostavljenom novinaru “Vijesti” naveo je i izjavu sudije Vesne Milinković, kojoj je dodijeljen predmet, a koja tvrdi da je zahtjev novinara za njeno izuzeće “pokušaj da se slučaj ispolitizuje”.

Sudija Milinković je priznala da je do prije nekoliko mjeseci kao tehnički sekretar radila u opštinskom odboru DPS-a, ali i da poznaje okrivljene Gorana Čavića, Mustafu Brahića i svjedoke Vidaka Vukovića i Radoja Stevančevića.

Međutim, ona je pojasnila da sa njima nikada nije imala “blisku poslovnu saradnju”. “Zahtjev za izuzeće smatra kao pokušaj da se ispolitizuje samo suđenje, a ona kao sudija javnosti prikaže kao pristrasna i pod političkim uticajem.

Ona tvrdi da ne postoji nijedan razlog predviđen članom 38 ZKP-a, zbog kojeg ona ne bi mogla biti sudija u ovom predmetu”, piše u rješenju predsjednika pljevaljskog Područnog organa za prekršaje.

Bonus video: