Policija krenula na Đurovića i Osmanagića

U okviru međunarodne istrage, policija istražuje poslovanje firmi, kafića, hotela koji su u vlasništvu vođa dviju jakih kriminalnih grupa u Baru
534 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2012. 07:35h

Uprava policije počela je provjeru poslovanja firmi, kockarnica, kafića i hotela, koji su nalaze u vlasništvu Armina Muše Osmanagića i Luke Đurovića, koji važe za vođe dviju kriminalnih grupa u Baru.

Prema informacijama “Vijesti”, inspektori policije prije desetak dana “ušli” su u firme Osmanagića i Đurovića, a potom tražili na uvid poslovne knjige, ugovore ali i dokaze o porijeklu imovine, koju njih dvojica imaju na području Bara, Sutomora, Drobnog pijeska i u još nekim južnijim mjestima na crnogorskoj obali.

Provjere policije rade se u saradnji sa specijalnim tužilaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a sve u okviru međunarodne istrage, koja se vodi protiv vođa barskih klanova i osoba, koje se dovode u vezu sa njima.

Foto: Restoransavoia.me

Policija je do sada uzela dokumentaciju Osmanagićeve kockarnice “Paladijum” ali i njegovog restorana “Savoja” u centru Bara, a u okviru policijskih provjera uzeti su i papiri iz lokala “La eskvina”, nekih hotela i lokala, koji su u vlasništvu Luke Đurovića, ali se zvanično vode na imena njemu bliskih osoba u tom gradu.

Brilijanti, dijamanti

Luka Đurović, u policijskim krugovima i medijima, pominje se da je nakon ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića stao na čelo jedne kriminalne grupe u Baru, i da je navodno godinama bio desna ruka uhapšenog Beograđanina Luke Bojovića.

Ime Luke Đurovića nalazilo se na spisku od 36 osoba, koje je Tužilaštvo iz Rima u operaciji “šah-mat” tokom 2010. godine sumnjičilo za šverc 87 kilograma kokaina.

Tokom te akcije u Budvi je uhapšen Duka Mićunović, koji je bio označen kao glavni organizator, ali su italijanski pravosudni organi poslije nekoliko mjeseci obustavili postupak protiv njega i pustili ga da se vrati u Crnu Goru.

U isto vrijeme, crnogorska policija je po nalogu kolega iz Rima, pretresla stanove koje u Baru koristi Đurović, ali su tada samo nađeni skupocjeni satovi, brilijanti, dijamanti, računari i i SIM kartice...

Za njim je tada raspisana bila međunarodna potjernica, koja je nešto kasnije obustavljena, a Đurović je živio na relaciji Bar - Madrid - Beograd, i baš u to vrijeme on je u medijima dovođen da ima veze sa brojnim likvidacijama u regionu. Navodno, pominjano je da je sve to radio po nalogu Bojovića, čiji je on istureni vođa zadužen za Crnu Goru.

O Luki Đuroviću govorio i pokojni Radonjić

O Luki Đuroviću je te 2010. godine javno govorio i sada pokojni Baranin Danilo Radonjić, koji je u medijima tvrdio da je on posljednji vidio njegog sina Slobodana, koji je nestao tog ljeta. Slobodan Radonjić nikada nije nađen, a njegov otac i Podgoričanin Dženan Ramović ubijeni su prošle godine u Zemunu.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović prije nekoliko dana kazao je da hapšenje Bojovićeve grupe u Španiji veliki udarac za taj klan, a potom naglasio da bi se, nakon tog hapšenja, mogla rasvijetlilti neka ubistva nedavno počinjena na beogradskom asfaltu.

“Ta dokumentacija možda može na neki način dovesti do rasvjetljavanja određenih krivičnih djela na području Srbije koja su se desila u posljednjih par godina, prije svega dvostrukog ubistva u Ulici cara Dušana u Zemunu i dalje da ne prejudiciram unaprijed, ali to nam daje neku nadu i vjerovatno će neke naše kolege otići do kolega u Španiji da konkretno izvrše uvid u tu dokumentaciju i dođu do određenih podataka”, rekao je tada Veljović.

Luka Đurović hapšen je ljetos u Hrvatskoj sa nekoliko lažnih pasoša, a nakon jednomjesečnog pritvora, početkom avgusta pušten je na slobodu, nakon čega se vratio u Bar.

Osmanagić često u policiji

Armin Muša Osmanagić dospio je u žižu javnosti 2004. godine kada ga je tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Mićo Orlandić označio kao jednog od učesnika u ubistvu urednika “Dana” Duška Jovanovića.

On je neko vrijeme poslije toga bio u bjekstvu, da bi se nakon višemjesečnog skrivanja predao podgoričkoj policiji. Tada je od njega uzet DNK koji je upućen na vještačenje u Beograd kako bi se pokazalo da li se 27. maja 2004. godine nalazio u “golfu 3”, iz kojeg su ispaljeni smrtonosni hici na Jovanovića.

Policija je Osmanagića za učešće u tom zločinu sumnjičila već od prvih dana istrage, kada ga je za sada jedini osuđeni, Damir Mandić, navodno, pomenuo prilikom iskaza koji je dao pred inspektorima. Na osnovu tadašnje Mandićeve ispovijesti policija je sačinila službenu zabilješku, koja kasnije nije kao validan dokaz prihvaćena na sudu.

Od tada, Osmanagića je nekoliko puta provjeravala policija, a gotovo da nema nekog težeg krivičnog djela ili likvidacije u Crnoj Gori kada se on ne nađe na ispitivanju.

Đuroviću oduzeli nekoliko automobila

Tokom provjera u Baru policija je oduzela nekoliko automobila i motor, koji je u posljednje vrijeme koristio Luka Đurović. Skupocjeni automobili i motor se nalaze na provjeri u policiji, a Đuroviću se neće vratiti sve dok se ne okonča ova istraga, koja je inicirana od partnerskih službi u regionu.

“Provjerićemo porijeklo vozila, ali ćemo i tražiti dokaze kako je kupio i od čega je kupio automobile”, objašnjeno je “Vijestima”.

Galerija

Bonus video: