Baumgartner: Plašio sam se odijela, želio sam da odustanem

"Čim se vizir zatvori, počinju tišina i usamljenost, kao u noćnoj mori", rekao je Feliks
19 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 10:34h

Čak i Neustrašivi Feliks osjeća strah - dan nakon istorijskog skoka iz stratosfere, kojim je oborio nekoliko rekorda, otkriveno je da se Feliks Baumgartner bori sa klaustrofobijom!

Sada već legendarni Austrijanac je u jednom momentu počeo da se žali svom mentoru da mu magli vizir, čak je razmišljao i o prekidu misije. Zvuk se za milione gledalaca širom planete ugasio na pet minuta, tokom kojih je Džozef Kitindžer ubijedio 43-godišnjaka iz Salcburga da nastavi da leti ka istoriji...

I piloti se boje visine

Činjenica da Baumgartnera nije uplašila visina od 39.045 metara, a jeste to što je bio zarobljen u odijelu, nije začudila Rida Vilsona, direktora Centra za tretiranje aksioznih poremećaja u Čepel Hilu.

Baumgartner je ranije ove godine priznao da se „ukipio” kada se pripremao za istorijski let

"Tada je bio na otvorenom, nije bio uvijen kao sada", objasnio je Vilson činjenicu da se Feliks nije uplašio kada je skakao sa Petronas kule i nebodera Tajpeh 101, a jeste u nedjelju veče.

Pokretač sajta www.anxiety.com čak je otkrio da se preko pola pilota u SAD boji visine! Vilson je pokrenuo program za liječenje straha od letjenja za Amerikan erlajns, a piloti su mu priznali da se osjećaju zarobljenim u kokpitu.

Kako je vrijeme odmicalo sve je bilo gore

Baumgartner je ranije ove godine priznao da se „ukipio” kada se pripremao za istorijski let.

"Na posljednjim testovima sa svemirskim odijelom postalo mi je jasno da imam problem, i to onaj koji sam mislio da nikada neću imati - sa svojom psihom. Bilo mi je teško da oblačim odijelo, kako je vrijeme odmicalo sve je bilo gore i gore. Mogao sam da izdržim samo nekoliko minuta u njemu", rekao je Feliks za Red Bulletin magazin.

"Bilo je mnogo teže nego što sam očekivao"

Nije, međutim, imao izbora, jer bi bez odijela u tom vakuumu njegova krv bukvalno proključala. A bilo mu je teško...

"Čim se vizir zatvori, počinju tišina i usamljenost, kao u noćnoj mori. Odijelo predstavlja zatvor. Nakon svih mojih prethodnih poduhvata, svih tim ekstremnih stvari koje sam uradio u karijeri, niko nije mogao da pretpostavi da će samo to što nosim odijelo da ugrozi misju. Nisam ni ja, ali sam imao napade panike.

U jednom trenutku je razmišljao da napusti SAD, gdje se pripremao od 2010. godine, ali je uz pomoć Red Bula došao do Majkla Džervejsa, psihologa koji je pomagao NFL zvijezdama i surferima. On mu je omogućio da prevaziđe fobiju...

Sada želi da bude pilot helikoptera

Sada, kada je skočio sa 39.045 metara i dostigao brzinu od 1.342,8 kilometara na čas, kada je u slobodnom padu preletio 36.529 metara, a na kraju bezbjedno doskočio, Feliks je mogao da sumira utiske. I da se prisjeti onog okretanja, koje je na trenutke djelovalo užasno.

"Bilo je mnogo teže nego što sam očekivao. Prvo smo imali malu dramu sa vizirom, a na početku skoka je sve bilo odlično. Potom sam počeo lagano da se okrećem i mislio sam da je to to, ali kako je brzina rasla, tako su okreti postali brutalni. Na trenutak sam se osjetio kao da plivam, ali da nema vode.

Više ne može ništa da postigne u ekstremnim sportovima, zbog čega je odlučio da promijeni zanimanje

U nekoliko navrata sam mislio da ću izgubiti svijest. Nisam osjetio probijanje zvučnog zida, jer sam bio zauzet pokušajima da se stabilizujem", rekao je Baumgartner, uz napomenu da nije ni mogao da zna koliko brzo pada zbog odijela i činjenice da nije prolazio pored nekih objekata.

Više ne može ništa da postigne u ekstremnim sportovima, zbog čega je odlučio da promijeni zanimanje.

"Povukao sam se iz ovog posla. Sada želim da nađem pristojan posao kao pilot helikoptera. Boriću se sa požarima i spasavati ljude. A sada idem u Los Anđeles da se malo provedem", zaključio je novi heroj planete.

Baumgartner, međutim, nije dao odgovor na pitanje koje zabavlja crnogorsku javnost od komentara na portalu „Vijesti”. Zbog toga ne znamo da li je igdje nebo plavo kao iznad Crne Gore...

Pet godina odricanja dobilo smisao

Nekoliko sati nakon istorijskog skoka, Feliks Baumgatner se obratio fanovima preko svoje fejsbuk stranice, na koju je postavio kratki video.

"Pozdrav svima, evo mene opet, upravo sam se vratio sa male proslave. Skoro je jedan ujutro. Jako sam umoran, ali i vrlo srećan jer smo, nakon pet godina, ispunili našu misiju. Hvala vam svima, svi ste bili dio tima i svi ste pratili sve ovo što se dešavalo . Hvala vam na porukama i što ste sa mnom bili na ivici svemira, cijenim to.

"Ne želiš da pogineš pred svojim roditeljima i tolikim ljudima"

Sad moram na spavanje, preumoran sam, ali srećan. Vidimo se sjutra", rekao je Baumgartner. Podsjetio je na činjenicu da je umalo odustao.

"Mislim da je teret od 20 tona pao sa mojih ramena. Za ovo sam se pripremao sedam godina, imao pet godina odricanja. Čak i tokom dana, koji je počeo sjajno, desio se mali problem. Pomislio sam da odustanem zbog problema sa vizirom. Ali, na kraju sam odlučio da skočim i bila je to prava odluka", istakao je Baumgartner.

Novinarima je otkrio o čemu je razmišljao kada je krenuo da izlazi iz kapsule.

"Stajao sam na vrhu svijeta, ponizan. Tada postaneš toliko skroman, zaista ne razmišljaš o obaranju rekorda. U tom trenutku sam samo razmišljao o tome da se vratim živ.

Ne želiš da pogineš pred svojim roditeljima i tolikim ljudima. Pomislio sam „Bože, nemoj sada da me iznevjeriš ”. Volio bih da svi mogu da vide isto što i ja. Ponekad moraš da odeš veoma visoko kako bi shvatio koliko si zaista mali", zaključio je neustrašivi Feliks.

Marketinško blago koje Red Bul ljubomorno čuva

Ako nešto može da bude naučeno iz Baumgartnerovog leta, osim da je moguće da čovjek leti brzinom većom od brzine zvuka bez pomoći mašine (na toj visini zvučni zid ne može da se formira pa ni da se probije), to je da ljudi koji preuzimaju rizik dobijaju pravu nagradu.

"On bi bio savršen za auto industriju, finansijske usluge ili neku telekom kompaniju", rekao je Endrjus

Red Bul i Baumgartner ne otkrivaju finansijske detalje međusobne sadaranje, koja traje od 1988. godine. Tada je Feliks počeo da izvodi egzibicije padobranom za firmu iz njegove Austrije, koja je osnovana godinu ranije.

"Pretpostavljam da je veoma dobro naplatio to što je preuzeo toliko rizika i posvetio ogromno vrijeme ovom projektu", smatra Džim Endrjus, potpredsjednik konsultantske giganta IEG. On očekuje da će brojni velikani sada željeti da im Feliks bude zaštitno lice.

"Svi će ga tražiti, pogotovo u prvih nekoliko mjeseci. On bi bio savršen za auto industriju, finansijske usluge ili neku telekom kompaniju", rekao je Endrjus i naglasio da se to ne bi kosilo sa interesima austrijske kompanije, koja proizvodi čuveno energetsko piće.

Galerija

Bonus video: