Šverceri iz Crne Gore iznose drogu, a unose pištolje

Službenici Uprave carina na graničnim prelazima zaplijenili su od jednog švercera 4,5 kilograma heroina, a u osam slučajeva 252,427 kilograma skanka
110 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 16:11h

Preko crnogorskih graničnih prelaza u prvih devet mjeseci šverceri su najčešće pokušavali ilegalno iznijeti iz Crne Gore drogu, srebrni nakit i raznu robu.

Za razliku od "asortimana" koji šverceri iznose iz Crne Gore, od onih koji su ilegalno pokušavali unijeti robu preko granice, najčešće je plijenjena garderoba, zatim prehrambeni proizvodi, cigarete i alkoholna pića, opojna sredstva, pištolji, vazdušne puške i djelovi za mobilne telefone.

Iz Uprave carina (UC) "Vijestima" je pojašnjeno da se najčešći slučajevi pokušaja krijumčarenja odnose na neprijavljenu robu u putničkom ili u robnom prometu, koja je skrivena među uredno prijavljenom robom.

Za vrijeme ljetnje turističke sezone, izdato je više od 100 prekršajnih naloga, a pokrenuta je naplata skoro četiri miliona eura carinskog duga

"Vrijednost robe zaplijenjene na svim crnogorskim graničnim prelazima u istom tom periodu je 453.956,65 eura", kazala je ona za “Vijesti”.

Pokušaji prevoza robe na nedozvoljen način, bilo da šverceri istu unose u Crnu Goru, ili je iz nje iznose, najčešći graničnim prelazima Debeli brijeg, Sukobin, Dračenovac, Dobrakovo i Božaj, istakla je Bulajić-Škuletić.

Od januara do oktobra tekuće godine službenici UC na graničnim prelazima zaplijenili su od jednog švercera 4,5 kilograma heroina, a u osam slučajeva 252,427 kilograma skanka.

U odgovorima iz UC nije precizirano koliko je oružja zaplijenjeno na crnogorskim graničnim prelazima. Oni su napisali da je zaplijenjeno “više komada različitog oružja”.

U šest slučajeva u kojima se radi o kršenju odredbi Krivičnog zakonika, Uprava carina uputila je obavještenja državnom tužiocu radi pokretanja krivičnog postupka.

Za vrijeme ljetnje turističke sezone, od početka juna do sredine septembra, izdato je više od 100 prekršajnih naloga, a pokrenuta je naplata skoro četiri miliona eura carinskog duga.

Zaplijenjena skupocjena garderoba

"Zbog kršenja odredbi Carinskog zakona, organi carinske službe, u periodu od 1. juna do 15. septembra 2012. godine izdali su 115 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 127.750,00 eura. Na osnovu otkrivenih prekršaja oduzeta je neprijavljena roba vrijednosti 104.029,40 eura. Pokrenuti su i postupci naknadne naplate carinskog duga u iznosu od 3.393.434,29 eura. Po osnovu sumnje za povredu prava intelektualne svojine privremeno je zadržana roba vrijednosti 17.188,00 eura", saopštila je Bulajić- Škuletić.

Ona je istakla da do kraja septembra službenici UC koji su otkrili i spriječili pokušaje krijumčarenja nijesu bili ugroženi, odnosno da nije bilo, po njih, rizičnih situacija.

Galerija

Bonus video: