Nema novca za put crnogorskih izdavača u Frankfurt

Sajam u Frankfurtu, koji je otvoren 13. oktobra, okupio je 7300 izdavača iz 100 zemalja
2 komentar(a)
Sajam knjiga, Frankfurt, Foto: Cultureireland.ie
Sajam knjiga, Frankfurt, Foto: Cultureireland.ie
Ažurirano: 14.10.2012. 12:41h

Crnogorski izdavači nisu uputili nijedan zahtjev Ministarstvu kulture za finansiranje učešća na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu, a nezavisno će se na najvećoj svjetskoj smotri knjige predstaviti izdavačka kuća “Nova knjiga” iz Podgorice.

Tradicionalni izdavači moraju da pronalaze nove načine da održe prodaju

U odgovoru iz Ministarstva kulture, saznajemo da je rebalansom ovogodišnjeg budžeta ukinuta stavka finansiranja izdavača za predstavljanje na Sajmu. Prošle godine izdavači iz Crne Gore učestvovali su prvi put na Frankfurtskom sajmu i to njih deset: CDNK, Plima, OKF, Matica crnogorska, CNB Đurđe Crnojević, Institut za crnogorski jezik i književnost, Knjižara Karver, Dignitas, Društvo za očuvanje crnogorske duhovne baštine i Asociacioni Ulqini.

Sajam u Frankfurtu, koji je otvoren 13. oktobra, okupio je 7300 izdavača iz 100 zemalja. Zemlja u fokusu ovogodišnjeg sajma je Novi Zeland, koji je poslao 70 pisaca i 100 umjetnika, a kako očekuju organizatori, manifestaciju će do 14. oktobra posjetiti oko 300.000 ljudi.

Mnogi posmatrači već dugo Sajam u Frankfurtu smatraju medijskim, velikim kulturnim događajem, ali još je štampana knjiga u centru pažnje, iako se mnogi novi konkurenti stalno pojavljuju.

Kraja "Kindla" i kompanije "Amazon"

U Frankfurtu je planirano oko 300 manifestacija. Očekuje se 1000 pisaca, među kojima su i popularni autori poput Ričarda Forda, Herte Miler i Martina Valzera. Oko okruglih stolova vode se razgovori o budućnosti knjige, a posebna pažnja posvećuje se knjigama za djecu i omladinu.

Logično je da je u vremenima najveće krize, glavna tema ovogodišnjeg sajma – globalna digitalna revolucija

Za razliku od Amerike gdje su izdavačke kuće već počele ozbiljno da zarađuju na elektronskim knjigama i gdje je na tim formatima protekle godine zarađeno više od prodaje štampanih knjiga, u Njemačkoj tradicionalne izdavačke kuće i dalje imaju svoje mjesto pod suncem.

Ipak, pitanje je vremena kada će i u Njemačkoj doći do sličnog razvoja događaja kao u Americi. Mnogi eksperti već ukazuju na kraj uređaja poput “Kindla“ kompanije Amazon ili “I-ridera“ kompanije Soni.

Sa tržišta ih potiskuju mnogobrojni tablet-računari i pametni telefoni. Logično je da je u vremenima najveće krize, glavna tema ovogodišnjeg sajma – globalna digitalna revolucija. Tradicionalni izdavači moraju da pronalaze nove načine da održe prodaju, najčešće preko upotrebe društvenih mreža i novih marketinških metoda.

Izdavači iz regiona

Beogradski izdavač Kreativni centar nastupiće sedmi put samostalno na Frankfurtskom sajmu i to je jedan od rijetkih izdavača iz Srbije koji ima sopstveni štand, prenosi Tanjug.

Hrvatski program na ovogodišnjem sajmu uređuje Alida Bremer

Hrvatski štand svečano je otvoren juče u 12 sati, a na otvaranju je goorio zamjenik ministra kulture, Berislav Šipuš, u prisustvu pomoćnika ministra Vladimira Stojsavljevića i hrvatskog ambasadora u Njemačkoj, Mire Kovača.

Hrvatski program na ovogodišnjem sajmu uređuje Alida Bremer, a hrvatski štand je ove godine, kako prenosi Hina, dvostruko veći od prošlogodišnjeg.

U sklopu predstavljanja hrvatske književnosti u Frankfurt se očekuje dolazak pisaca: Zorana Ferića, Eda Popovića, Franja Janješa, Ivane Sajko te njemačka književnica hrvatskog porijekla Marice Bodrožić.

Bonus video: