Ministarstvo kulture i Prijestonica: Marina Abramović je van politike

"Projekat MACCOC osmišljen je znatno prije bilo kakvih nagovještaja o raspisivanju parlamentarnih izbora"
2 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2012. 14:25h

Posjeta umjetnice Marine Abramović i arhitekte Rema Kolhasa Cetinju ne može imati politički kontekst, jer takav kontekst se ne može dovesti u vezu sa ostvarenjima ovo dvoje umjetnika, za koje se politika nalazi daleko izvan sfere interesovanja, piše u zajedničkom saopštenju Ministarstva kulture i Prijestonice Cetinje.

"Zbog svega navedenog, poštujući imena i domete umjetnosti Marine Abramović i Rema Kolhasa, Prijestonica Cetinje i Ministarstvo kulture Crne Gore apeluju na javnost da se njihov boravak na Cetinju oslobodi političkog konteksta koji se ne može dovesti u vezu sa ostvarenjima ovo dvoje umjetnika, za koje se politika nalazi daleko izvan sfere interesovanja.

Tokom boravka Marine Abramović i Rema Kolhasa na Cetinju dogovoreni su dalji koraci na izradi master plana za MACCOC, a kako najavljuju iz Ministarstva kulture Crne Gore, biće okončan za devet mjeseci.

"Posjeta Marine Abramović i Rema Kolhasa Cetinju je veoma značajna za razvoj Prijestonice Cetinje i za crnogorsku kulturu"

Projekat MACCOC osmišljen je znatno prije bilo kakvih nagovještaja o raspisivanju parlamentarnih izbora, a sam datum posjete (30. septembar – 1. oktobar) dogovoren je početkom jula, kada je bilo izvjesno da Marina Abramović – usljed brojnih obaveza u Sjedinjenim Američkim Državama – neće prisustvovati prvobitnom terminu dodjele Trinaestojulske nagrade", piše u saopštenju.

Umjetnica i poznati arhitekta imaju planirane, zakazane obaveze do godinu dana unaprijed, te Ministarstvo i Prijestonica tvrde “da je neozbiljno i neprimjereno pomisliti da se te obaveze planiraju u skladu sa terminima parlamentarnih izbora u Crnoj Gori”.

Posjeta Marine Abramović i Rema Kolhasa Cetinju je veoma značajna za razvoj Prijestonice Cetinje i za crnogorsku kulturu, saopštile su institucije, a važnost njihovog dolaska i uspjeh misije projekta MACCOC, potvrđuje izuzetna posjećenost prezentaciji koncepta, ali i sveprisutna pažnja javnosti na događaje upriličene tokom njihove posjete.

Bonus video: