Žene genijalnih umjetnika: Opsesivni i tragični odnosi

U svojoj knjizi 'Muses: Women Who Inspire', autor donosi priču o filozofima, piscima i muzičarima koji su svoj rad temeljili na projekcijama diva
2 komentar(a)
Alma Maler, Foto: Annebuter.de
Alma Maler, Foto: Annebuter.de
Ažurirano: 08.10.2012. 10:58h

Istoričar umjetnosti Farid Abdelouahab prisjetio se životnih sudbina 32 žene, koje su svojim temperamentom, ljepotom, talentom i magnetizmom očarale društvo i inspirisale radove slavnih umjetničkih genija.

U svojoj knjizi 'Muses: Women Who Inspire', autor donosi priču o filozofima, piscima i muzičarima koji su svoj rad temeljili na projekcijama diva kojima su bili opčinjeni. Iako je njihov izbor subjektivan u svakom pogledu, ipak su žene izabrane zbog prodorne inteligencije, snažne volje, ekstremne elegancije, nezavisnosti i predanosti.

Neke osciliraju između tradicionalnih figura zaštitnički nastrojene majke i emancipovane feministkinje zasićene muškom dominacijom.

Umjetnica i pjesnikinja Dora Mar imala je dubok uticaj na svog ozloglašenog ljubavnika Pabla Pikasa

Abdelouahab se zadržao na romantičnom dobu kreiranja umjetničkih djela inspirisanih muzama. Umjetnike prikazuje kao ponekad posesivne i opsesivne prema svojim subjektima žudnje, ponekad su tragično patetični u svom obožavanju, dok su neki bezobzirni i narcisoidni.

Jedinstvene priče

Pjesnik Šarl Bodler bio je opsjednut svojom ljubavnicom Žan Dival, dok je Gustava Klimta začarala šarmantna sedamnaestogodišnja Alma Maler.

'Alma je prekrasna, pametna, snalažljiva i posjeduje sve karakteristike koje bi muškarac mogao poželjeti', napisao je Klimt.

Svaka priča je jedinstvena, ali uglavnom prevladava tragičan ton, dok su harmonične i sretne relacije umjetnik-muza u manjini

Amerikanka Li Miler bila je uspješni model prije odlaska u Pariz gdje je postala naučnica, ljubavnica i muza slikara Men Reja. Nensi Kanard, britanska spisateljica i politička aktivistkinja, bila je ljubavnica i inspiracija brojnim umjetnicima: strasti je razmjenjivala sa čuvenim književnim umovima tog doba Oldosom Hakslijem, Men Rejom, Ezrom Poundom, Luisom Aragonom, Džojsom, T.S.Eliotom, Hemingvejem...

Umjetnica i pjesnikinja Dora Mar imala je dubok uticaj na svog ozloglašenog ljubavnika Pabla Pikasa.

Svaka priča je jedinstvena, ali uglavnom prevladava tragičan ton, dok su harmonične i sretne relacije umjetnik-muza u manjini. Neke od spomenutih muza kasnije su postale legende zahvaljujući vlastitim postignućima, a ostale su zapamćene kao žene koje su pristale žrtvovati vlastiti ego kako bi postale 'budućnost umjetnosti'.

Bonus video: