IZLOŽBA - AUKCIJA

Radovi crnogorskih umjetnika vrijedni 99.000 eura nisu našli kupca

"Naš propust je što marketing nismo odradili transparentnije", rekao je umjetnik Veljo Stanišić
89 pregleda 0 komentar(a)
aukicja, 99 crnogorskih umjetnika, Foto: Vijesti
aukicja, 99 crnogorskih umjetnika, Foto: Vijesti
Ažurirano: 07.10.2012. 09:14h

Kolekcija „99 crnogorskih umjetnika“, koja je formirana na inicijativu umjetnika Velja Stanišića, nije dobila novog vlasnika na aukciji održanoj prije dva dana u Perjaničkom domu.

Brojni crnogorski umjetnici, tačnije njih 99, odazvalo se pozivu Stanišića i na dan otvaranja njegove izložbe „Moć umnožavanja/Brojanice“, razmijenilo je svoje radove sa umjetnikovim.

Tako je nastala zavidna kolekcija koju je Stanišić ponudio na aukciji, održanoj u petak, po početnoj cijeni od 99.000 eura. Ideja Stanišića bila je da ukoliko se pojavi kupac, novac od prodate kolekcije usmjeri na Fondaciju „Radoman-Raco Stanišić“ koja bi ga iskoristila za afirmaciju mladih umjetnika i crnogorske kulture uopšte.

Nizvjestan umjetnički proces

Izostanak potencijalnih kupaca (aukciju su pratili novinari i zaposleni iz Centra savremene umjetnosti Crne Gore), umjetnik Veljo Stanišić komentariše kao umjetnički proces koji je uvijek neizvjestan i riskantan.

"Želio sam da se mi umjetnici otvorimo jedni prema drugima, jer sve više je onih koji kolektivno nastupaju"

„Znajući to, ušao sam u ovu priču. Naš propust je što marketing nismo odradili transparentnije i mnogo prije same aukcije. Kolekcija '99 crnogorskih umjetnika' čini koncept moje izložbe i neće se naći ponovo na aukciji.

Moja sljedeća želja je da kolekciju proširim praveći interakciju sa međunarodnim umjetnicima“, kazao je Veljović naglašavajući da je kolekciju ustupio Fondaciji „Radoman-Raco Stanišić”.

„Radovi umjetnika koji su završili u ovoj kolekciji su neposredni, intimistički, neki su posebno rađeni kako bi se dodatno konektovali na cijelu priču. Postojalo je veliko interesovanje za pojedinačne radove, ali mislim da svi zajedno daju jednu posebnu energiju“, kazao je Veljović ističući da kada je koncipirao kolekciju, obratio se posebnim i izabranim stvaraocima.

Sabornost je spasonosna

„Radove potpisuju moji profesori, moji đaci, moji prijatelji. Želio sam da se mi umjetnici otvorimo jedni prema drugima, jer sve više je onih koji kolektivno nastupaju. I u kontekstu naše zajednice, ta sabornost je spasonosna, posebno za umjetnike kada je riječ o njihovom stvaralačkom procesu i ljepoti djela“, kazao je Stanišić.

"Umjetnički grad je planiran u blizini Slanog jezera, u Riđanskim rupama"

Izložbu u Perjaničkom domu, koja uključuje kolekciju „99 crnogorskih umjetnika“, publika u glavnom gradu biće u prilici da pogleda u narednih nekoliko dana, a nakon Podgorice, Veljović će se posvetiti projektu „Umjetnički grad“ koji bi trebalo da se napravi u blizini Nikšića.

„Projekat je izrađen i potrebno ga je realizovati. Umjetnički grad je planiran u blizini Slanog jezera, u Riđanskim rupama. Meni i mojim kolegama iz Udruženja umjetnika iz Nikšića preostaje da potražimo pomoć od državnih institucija kako bi vremenom od Opštine Nikšić mogli da otkupimo pomenutu zemlju na kojoj bi svi zainteresovani, koji se osjećaju kao umjetnici, besplatno dobili dio i sebi sagradili radne prostore – ateljee“, kazao je Stanišić naglašavajući da su projekt već prihvatile kolege iz regiona koje će u Umjetničkom gradu napraviti svoje kreativne prostore.