NAPAD NA NOVINARA

„Mirotvorac” tvrdi da krv nije ni pominjao

Zbog prijetnji nakon tribine DPS-a u Pljevljima, bivši policajac Slavko Rončević zaradio krivičnu prijavu, policija još prikuplja dokaze
78 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 12:39h

Zamjenik tužioca u Pljevljima Milivoje Tomčić saslušao je juče bivšeg policajca Slavka Rončevića, a nakon što je policija protiv njega podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je “ugrozio sigurnost” novinara “Vijesti” Gorana Malidžanua.

On je nakon tribine DPS-a u tom gradu zaprijetio Malidžanu kazavši: “Krvi ću ti se napiti jednog dana”.

Zamjenik tužioca potvrdio je “Vijestima” da je saslušao Rončevića i da je kvalifikovao djelo, ali da još nije kompletirao predmet.

“Za taj dio prijave novinara Malidžana imam kvalifikaciju djela, ali ću tek narednih dana kvalifikovati i dio koji se tiče prijavljenog Pljevljaka Gorana Čavića”, kazao je Tomčić “Vijestima”.

Naveo je da je tokom dana uzeo izjavu i od novinara “Vijesti”, koji mu je kazao da je nakon konvencije vladajuće partije, verbalno i fizički napadnut od Čavića, te da mu je grubo prijetio i Rončević.

“Policija još prikuplja dokaze i obavještenja pa kad kompletiramo predmet imaću uvid kakva će biti pravna kvalifikacija za prvi dio prijave”, kazao je Tomčić i rekao da očekuje da će početkom naredne sedmice kompletirati spise.

Tužilac još nije dobio ni sve izjave oko dijela prijave da je verbalno napadnut i novinar “Dana” Božidar Jelovac, kojem je aktivista DPS-a Mustafa Brahić branio da fotografiše napad na Malidžana, a potom se na njega obrušio riječima “seljačino, bijedo, fukaro...”.

Tvrdio da ne poznaje Malidžana

Bivši službenik Uprave policije Slavko Rončević tvrdio je u izjavi da čak i ne poznaje novinara “Vijesti” kao i da nijesu tačni navodi iz prijave da mu je on prijetio na parkingu ispred Doma vojske u Pljevljima.

Rončević je, kako saznaju “Vijesti”, kazao da je prišao grupi kada je čuo da neki njemu nepoznat čovjek “galami” i svađa se sa njegovim prijateljem Goranom Čavićem.

“Tada sam kao Čavićev prijatelj prišao i pozvao tog čovjeka na stranu i rekao mu da ide i da se smiri. Nijesam znao ko je to i nije tačno da sam mu prijetio”, dio je iz izjave osumnjičenog Rončevića, koji je nekoliko puta ponovio svoje mišljenje da su “Dan” i “Vijesti” obična smeća od novina”...

Novinar: Zna me on dobro

Dopisnik “Vijesti” iz Pljevalja, koji se prekjuče našao na udaru lokalnih DPS aktivista, kazao je da ga osumnjičeni bivši policajac Slavko Rončević zna i da misli da je motiv prijetnji tekst iz 2003. godine.

Dopisnik “Vijesti” iz Pljevalja, koji se prekjuče našao na udaru lokalnih DPS aktivista, kazao je da ga osumnjičeni bivši policajac Slavko Rončević zna

“Tada su “Vijesti” objavile moj tekst, koji je potpisao tadašnji zamjenik urednika lista, da se u Pljevljima vodi interna istraga protiv pograničnih komandira Rončevića i Čavića zbog sumnje da su bili u lancu organizovanog šverca kafe i druge robe preko prelaza sa BiH i Srbijom. Sumnjalo se tada da su uzimali po 500 eura po propuštenom kamionu, ali je ta istraga zataškana, a oni su kasnije na sudu tužili “Vijesti”, rekao je Malidžan.

Nakon što je izrečena prvostepena presuda, Rončević je sa prijateljem posjetio dopisništvo lista u Pljevljima.

“Jednog dana se u kancelariji pojavio Slavko Rončević sa još jednim čovjekom i obratio mi se riječima: 'Poznaješ li ti mene'. Rekao sam mu uz osmijeh: 'Pa, naravno, ko tebe ne poznaje u Pljevljima'.

Rončević mi je tada saopštio kako je dobio spor sa listom i kako mu je, navodno, urednik “Vijesti” na suđenju rekao kakako je tadašnji šef policije u Pljevljima u pijanom stanju rekao meni da je u toku ta interna istraga. Tako da ne znam otkud njemu da me ne poznaje”, kazao je juče Malidžan.

Uvredama su tražili povod za tuču

Novinar “Vijesti” Goran Malidžan ponovio je juče pred tužiocem da se bez povoda našao na udaru lokalnih funkcionera i aktivista DPS-a nakon tribine te partije u Pljevljima gdje je premijer Igor Lukšić prije toga u negativnom kontekstu govorio o “Vijestima”, “Danu” i nekim NVO...

Napad na novinara “Vijesti” nastavio se i ispred sale gdje je održana tribina DPS-a, kada je, kako tvrdi Malidžan, Čavić nastavio da ga vrijeđa i prijeti

On je ponovio da ga je lokalni funkcioner i bivši policajac Goran Čavić na stepenicama pitao “šta se guraš”, a potom bahatim ponašanjem tražio povod za svađu.

“Zamolio sam ga da me ostavi na miru. Međutim, nastavio je da me vrijeđa, nakon čega sam mu vjerovatno rekao neku pogrdnu riječ i produžio dalje.

Tada me je s leđa udario rukom po ramenu. Ne znam je li bilo stisnutom pesnicom ili otvorenom šakom, ali to me nije zaboljelo”, rekao je

Malidžan tužiocu, kojem je potvrdio da ga je u napadu najviše zabolio nastup Čavića, koji je sve vrijeme riječima i uvredama pokušavao da ga “ponizi i izazove na tuču”.

Napad na novinara “Vijesti” nastavio se i ispred sale gdje je održana tribina DPS-a, kada je, kako tvrdi Malidžan, Čavić nastavio da ga vrijeđa i prijeti.

“Uzalud je sve bilo da se smiri situacija, unosio mi se u lice i prijetio, a zastavicom od partijskog obilježja mi prijetio da će me “probosti, ponovio je Malidžan šta mu se dogodilo prekjuče nešto poslije 18 časova na radnom zadatku u centru grada.

Galerija

Preporučujemo za Vas