Naš život su naši izbori

Kada biste od svih mogućnosti koje život pruža dnevno iskoristili samo jednu i učinili samo jednu stvar drugačije nego inače, zamislite koliko biste svježine unijeli u svoj život i koliko biste promjena podstakli.
120 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 15:58h

Prema nekim procjenama, prosječan čovjek se dnevno suočava s dvjestotinjak situacija u kojima svojim izborom može promijeniti kompletan svoj život. Uprkos tome, većina ljudi iz dana u dan izabere put koji nije ni najbolji ni najzabavniji, te u kojem nema previše ljepote, ni radosti.

No, to je put najmanjih iznenađenja, put s najmanje odstupanja od poznatog, na kojem ostvarujemo najviši stepen sigurnosti. Zato ga, iako na njemu nema života i uprkos neprijatnosti koju tamo osjećamo svakog dana iznova odabiramo.

No, usljed stvorenih predrasuda o tome kako bi život trebalo da izgleda, ili usljed odsutnosti uma i duha, često nismo u stanju ni da prepoznamo brojne mogućnosti koje nam život pruža, pa one pored nas prolaze nezapaženo, a mi automatizmom nastavljamo da se krećemo ustaljenom, poznatom stazom, uvjereni da je to jedini put i da drugog nema.

Naš život rezultat je izbora koje smo do sada donijeli, a ako on nije ispao onako kako smo to željeli ili u skladu s onim što smo očekivali, nema smisla za to okrivljavati druge. Istina, neke su živote pozicije umjesto nas birali drugi. Neke situacije u kojima smo se našli, same su po sebi podsticale našu nesvjesnost i zbog toga smo svoje odluke puno lakše i s manje otpora prepuštali drugima, ili smo se ne shvatajući posljedice takvog ponašanja, prepuštali inerciji.

Sve to dovelo nas je u poziciju koja sada možda i nije zadovoljavajuća, no uprkos tome, niko nas danas, kao odrasle, ne prisiljava da svoje odluke prepuštamo drugima, da i dalje popuštamo pred očekivanjima, ili da u vezi s onim što nas ne zadovoljava ne činimo ništa, a ako tako ipak činimo, onda je to ponovo naš izbor, za koji valja preuzeti odgovornost.

Jer, koliko god nam se ponekad činilo da nemamo izbora, on uvijek postoji, a ako ga negiramo, to je samo zato jer za njega nemamo hrabrosti, jer taj izbor od nas traži iskorak van zone sigurnosti, a to samo po sebi u početku nije ugodno.

Međutim, samim propitkivanjem istinitosti svega onoga što obično uzimamo zdravo za gotovo i gledanjem na svakodnevne stvari drugačije nego inače, daće nam puno novih, drugačijih i originalnih uvida, iz kojih ćemo odjednom početi da uočavamo i nove mogućnosti. Što ćemo ih biti svjesniji, to će nam zone komfora sve više smetati.

Kada biste od svih mogućnosti koje život pruža dnevno iskoristili samo jednu i učinili samo jednu stvar drugačije nego inače, zamislite koliko biste svježine unijeli u svoj život i koliko biste promjena podstakli.

Te promjene se na početku možda i neće činiti velikima, no ako ih svakodnevno prihvatate bez predrasuda i otvorenog srca, u krajnjem će one učiniti ogromnu razliku.

I pahuljice snijega vrlo su krhke, no pogledajte što mogu uraditi ako se drže zajedno.

Sa svakom novom promjenom koju uvodite u svoj život, otvarate se novim mogućnostima i nikad ne znate gdje ćete na ovaj način na kraju završiti, ni koji ćete novi svijet u krajnjem otkriti.

www.hortusmentis.com

Bonus video: