Tradicionalne vrijednosti Albanije i Crne Gore

“Projekat podrazumijeva tri koncerta koji će biti održani na Cetinju, u Podgorici i Tuzima"
192 pregleda 0 komentar(a)
Miran Begić, Foto: Vesko Belojević
Miran Begić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.10.2012. 10:47h

Projekat “Common Roots and Cultural Cooperation” (Zajednički korijeni i kulturna saradnja), koji je rezultat saradnje između Crne Gore i Albanije, posredstvom Muzičke akademije sa Cetinja i Udruženja Culture-Media-Art u saradnji sa Regijom Kukes, predstavljen je na konferenciji za novinare.

O projektu, koji će u Crnoj Gori biti predstavljen u naredna tri dana na Cetinju (Zetski dom, 3. oktobar), u Podgorici (KIC “Budo Tomović”, 4. oktobar) i Tuzima (KIC “Malesija”, 5. oktobar), govorili su prof. Miran Begić, dekan Muzičke akademije sa Cetinja i nacionalni koordinator projekta, prof. Zlata Marjanović, etnomuzikolog i istraživač na projektu “Zajednički korijeni i kulturna saradnja”, Srđan Milošević, direktor KUD “Njegoš” sa Cetinja i Jelena Stanojević, izvođač i stalni član KUD “Njegoš”.

“Projekat, čije jednogodišnje trajanje upravo ulazi u drugu etapu, podrazumijeva tri koncerta koji će biti održani na Cetinju, u Podgorici i Tuzima. U okviru koncerata iz Crne Gore prdstaviće se KUD 'Njegoš' sa Cetinja, Rajko Radović, guslar, Stefan Ujkić, kavalista i KUD Besa iz Tuzi.

“Poseban segment projekta 'Zajednički korijeni i kulturna saradnja' podrazumijeva etno-muzikološko istraživanje"

Učesnici iz Albanije su Yllka Omuri, Arben Sulmata, Parid Sinamati, a biće izvedeni: Ples cikave Tropoja, oglasnik Traži Albanski i EpicPles. Ovaj projekt ima za cilj institucionalne i kulturne razmjene između opština Cetinje u Crnoj Gori i Regije Kukes u sjevernoj Albaniji, kao i promociju kulturnih i tradicionalnih vrijednosti naših zemalja.

Projekat podrazumijeva i istraživanje zajedničke tradicije Albanije i Crne Gore, prvenstveno kada je muzika u pitanju, ali i ostali segmenti kulturnog nasljeđa”, kazao je Miran Begić, naglašavajući da će u okviru projekta nastupiti folklorna društva i muzičari iz Albanije i Crne Gore, praćeni izložbama zanatskih radova u pomenutim regijama.

Kulturna saradnja

“Poseban segment projekta 'Zajednički korijeni i kulturna saradnja' podrazumijeva etno-muzikološko istraživanje, što znači da će se istraživači iz obje zemlje baviti analizom muzičke tradicije. Nakon dobijenih rezultata, biće izvršena komparativna analiza, u svrhu pronalaženja sličnosti i razlika u muzičkoj kulturi, odnosno u istraživanom području.

KUD “Njegoš” sa Cetinja, koje ove godine obilježava jubilej od 105 godina postojanja, takođe je uključen u projekat

Očekuje se čitav niz proširenih etno-muzikoloških znanja Albanije i Crne Gore, a doprinos ovih istraživanja biće objavljen u posebnoj studiji i prezentovan na specijalno organizovanoj naučnoj konferenciji”, kazao je Begić.

Etnomuzikolog i istraživač na projektu Zlata Marjanović, kazala je da je muzička tradicija i Crne Gore i Albanije izuzetno slojevita i neizmjerno zanimljiva. Ona ističe da se sa mnogih kulturoloških aspekata mogu primijetiti sličnosti između ove dvije zemlje.

Najzanimljivije i u jednoj i u drugoj tradiciji, kako ističe Marjanović, jeste upotreba sličnih instrumenata kao što su oni s jednom žicom, u Crnoj Gori poznatog kao gusle a u sjevernoj Albaniji kao lahut. Cijela priča s aspekta muzičke tradicije, po riječima Zlate Marjanović, otkriva puno sličnosti ove dvije zemlje.

KUD “Njegoš” sa Cetinja, koje ove godine obilježava jubilej od 105 godina postojanja, takođe je uključen u projekat kao predstavnik tradicionalne kulture Crne Gore.

Bonus video: