U Podgorici otvorena izložba helenističkih posuda

Projekat sadrži većinu posuda za ulje sa labeatske nekropole, koja je otkrivena prije više od pet decenija u Gostilju u Zetskoj ravnici
1 komentar(a)
Helenske posude, Foto: JU Muzeji i galerije
Helenske posude, Foto: JU Muzeji i galerije
Ažurirano: 03.10.2012. 09:14h

Izložba “Helenističke posude za ulje i druge supstance (III -II vijek p.n.e)” otvorena je u JU Muzeji i galerije Podgorice. Izložba je rezultat višegodišnjeg naučno - istraživačkog rada arheološkinje mr Milene Vrzić i konzervatorske savjetnice Zorice Stijepović.

Projekat sadrži većinu posuda za ulje sa labeatske nekropole, koja je otkrivena prije više od pet decenija u Gostilju u Zetskoj ravnici.

Otvarajući izložbu direktorica Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” Dragana Dmitrović je istakla da je izložba rezultat višegodišnjeg naučno - istraživačkog rada, a namijenjena je stručnoj i široj javnosti.

Konzervatorka Zorica Stijepović je kazala da su izloženi predmeti većinom konzervirani prije pet decenija

Ona je kazala da je od posebnog značajna činjenica da u okviru kampanje “Kulturna baština u našem fokusu“ autorke nijesu zaboravile ni učenike starijih razreda osnovnih škola.

“Na taj način učenici su bili u prilici da saznaju i prodube svoja znanja o našoj neprocjenjivoj kulturnoj baštini”, kazala je Dmitrović.

Nekropola pronađena slučajno

Konzervatorka Zorica Stijepović je kazala da su izloženi predmeti većinom konzervirani prije pet decenija, ali i pored primjene tadašnjih metoda veliki broj eksponata iziskivao je ponovni tretman.

“Fizičko hemijska ispitivanja odredila su konzervatorske metode koje su selektivno primjenjivane u zavisnosti od stanja i stepena očuvanosti svakog predmeta pojedinačno”, objasnila je Stijepović, dodajući da očuvanjem materijalnih ostataka ilirske kulture značajno obogaćujemo kulturnu baštinu Crne Gore koja ostaje u nasljeđe.

Na otvaranju izložbe nastupio je i ženski hor “Vox mirus” na čelu sa dirigenticom Mirjanom Živković

Podsjećajući na istraživanja lokaliteta jedna od autorki izložbe Milena Vrzić je istakla da je nekropola pronađena slučajno u basenu Skadarskog jezera, prilikom vađenja šljunka i da je bilo veliko zadovoljstvo baviti se i raditi na temu nekropole ilirskg plemena Labeata.

U cilju očuvanja, afirmacije i prezentacije kulturne baštine i susreta učenika sa tradicijom u posebno izdvojenom prostoru JU Muzeji i galerije Podgorice osnovci su u sklopu radionice koju je osmislio akademski slikar Marko Lukovac bili u prilici da oslikavaju i oblikuju prezentovane posude i na taj način iskažu svoje utiske o kulturnoj baštini Crne Gore.

Na otvaranju izložbe nastupio je i ženski hor “Vox mirus” na čelu sa dirigenticom Mirjanom Živković.

Izložba će biti otvorena do do 16. oktobra, a u planu je i međunarodna prezentacija projekta.

Bonus video: