Zatvorenici se solidarišu sa Aleksićem, odbili da jedu zbog Komisije za uslovni otpust

Više desetina zatvorenika iz poluotvorenog dijela najavili su da će štrajkovati
82 pregleda 7 komentar(a)
ZIKS, Foto: Savo Prelević
ZIKS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.09.2012. 08:57h

Pedeset sedam zatvorenika se solidarisalo sa osuđenikom Darkom Aleksićem, koji već četvrti dan u spuškom zatvoru štrajkuje glađu i žeđu, zbog, kako je objasnio, lošeg odnosa članova Komisije za uslovni otpust prema njima.

Gotovo 60 zatvorenika Kazneno popravnog doma iz istog razloga je odbilo večeru u spuškom zatvoru, a kao glavnog krivca za lošu situaciju označili su Komisiju za uslovni otpust.

Više desetina zatvorenika iz poluotvorenog dijela najavili su da će, takođe, štrajkovati zbog, kako su rekli, selektivne primjene uslovnog otpusta.

Prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, osuđenik koji odleži dvije trećine kazne, može da podnese zahtjev za uslovni otpust. Zatvorenici optužuju članove Komisije da rijetko zasjedaju i da ne poštuju Zakon na osnovu koga rade.

"Komisija je izgleda formirana samo da bi simulirala primjenu Zakona o izvršenju krivičnih sankcija", saopštili su osuđenici ”Vijestima”.

"Značaja ima samo to koliko si spreman da platiš. Trenutno preko 200 zatvorenika čeka na trećinu i molbe su poslate, a Komisija se sastala samo jednom od početka jula i to prije 15 dana. Uslovno su otpustili samo sedam zatvorenika iz KP Doma"

U drugom pismu koje je adresirao na “Vijesti”, Aleksić je rekao da pravo na uslovni otpust imaju samo oni sa vezom i parama.

"Oni imaju i amnestiju i trećinu i pomilovanje od predsjednika. Mi ostali nemamo ništa, čak pojedini nemaju ni zatvorski uslov", navodi Aleksić.

Aleksić je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, od čega je četiri godine i dva mjeseca bio u istražnom zatvoru. Do kraja kazne ostalo mu je sedam mjeseci. Aleksić tvrdi da Komisiju ne interesuje to kako se neki zatvorenik ponaša i da li ima još krivičnih djela...

"Značaja ima samo to koliko si spreman da platiš. Trenutno preko 200 zatvorenika čeka na trećinu i molbe su poslate, a Komisija se sastala samo jednom od početka jula i to prije 15 dana. Uslovno su otpustili samo sedam zatvorenika iz KP Doma", napisao je Aleksić.

Grupa osuđenika sa Poluotvorenog odjeljenja saopštila je da su "nezadovoljni selektivnim dobijanjem uslovnog otpusta i nedobijanjam rješenja o odbijanju molbi".

Oni su najavili da će uskoro dostaviti javnosti podatke, kojima će dokazati da se do sada radilo o selektivnom pristupu Komisije. Iz Ministarstva pravde negirali su navode Aleksića, rekavši da Komisija zasjeda “redovno, u skladu sa brojem primljenih molbi, o kojima odlučuje na ažuran, kontinuiran i odgovoran način".

"Tvrdimo da do sada, izuzev paušalnih ocjena i navoda iz medija, koji se mahom zasnivaju na neprovjerenim pričama iz zatvorskih krugova, Ministarstvu pravde i ljudskih prava nije stigla nijedna primjedba na rad Komisije, niti inicijativa da se ispita zakonitost rada bilo kojeg od njenih članova.

Jedino što je Komisija dobila kao 'primjedbu' na svoj rad, jesu pohvale njene ažurnosti i profesionalnog rada kako sa domaćih tako i sa međunarodnih adresa", piše u odgovoru iz Ministarstva, koji je potpisala Ana Radusinović.

Četiri sjednice za dva i po mjeseca

Radusinović je objasnila da je Komisija od 1. jula do 15. septembra održala četiri sjednice.

"Ministarstvo pravde primilo je molbu za uslovni otpust osuđenika Darka Aleksića 5. septembra. Ova molba će biti razmatrana na sljedećoj sjednici Komisije, koje će se održat i do kraja septembra. Takođe, odbacujemo kao netačne tvrdnje da 200 osuđenika čeka da njihove molbe za uslovni otpust budu razmatrane na Komisiji", navodi se u odgovor

Bonus video: