Izložba slika Voja Stanića u Pekingu

“Skoro svi prizori koje sam naslikao mogu da se vide sa mog prozora", zapisao je Stanić o svom slikarstvu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 09:46h

Izložba slika “Jedrenje na snovima“ istaknutog crnogorskog mjetnika Voja Stanića biće otvorena u petak 28. septembra, u Pekingu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Narodne Republike Kine i Ministarstva kulture Crne Gore.

“Skoro svi prizori koje sam naslikao mogu da se vide sa mog prozora. Međutim, nijednu sliku nijesam izradio gledajući predmet koji slikam. Ja želim da tim predmetima dodam i ono što se ne vidi i što takođe sačinjava njihov karakter”, zapisao je o svom slikarstvu Vojo Stanić.

Postavka će biti organizovana u Muzeju umjetnosti Kineskog milenijumskog spomenika (China Millenium Monument – Bejing World Art Museum), a čini je šezdesetak slika, koje su prošle godine predstavljene publici u Londonu i Rimu. Nakon Pekinga, izložba će biti organizovana i u Umjetničkoj galeriji Lju Haisu u Šangaju.

Čaplinovska priča

“Vojo Stanić je jedan od stvaralaca po kojima se danas prepoznaje savremena crnogorska umjetnost u svijetu. Studirao je i završio vajarstvo, i tu stvorio više monumentalnih djela koja i danas čine priču o velikoj mogućnosti njegovog skulptorskog umijeća.

“Vojove slike su univerzalne, jer su po prirodi definisane kao mediteranska kultura

I ko zna kako bi se, i kojim putem, realizovalo kiparstvo da je ostao da tretira klasiku vječitih formi, kojima je počeo. Jedan drugačiji svijet je živio u njemu, jedna čaplinovska priča...

I zauvijek raskida sa skulpturom i okreće se stvaranju slikarskog svijeta po zakonima neke samo njemu svojstvene nužnosti”, zapisao je u tekstu za katalog, koji prati izložbu, ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović.

“Vojove slike su univerzalne, jer su po prirodi definisane kao mediteranska kultura. To je laka kultura obasjana svjetlošću sa oker svijetlosmeđom, užareno žutom, sa svim bojama do sivih i plavih ali u dominantnom oker tonu. Taj ton je baza estetskog doživljaja radosti i ushićenja koje ga zapravo, kao neki poseban motor vuče kroz život, a posebno kroz njegovo slikarstvo”, zapisao je Valerij S. Turčin.

Bonus video: