Nagrada Tarner: Iznenađujuće neprovokativni umjetnici

Utemeljena 1984, nagrada Tarner dodjeljuje se svake godine britanskom vizuelnom umjetniku mlađem od 50 godina
0 komentar(a)
Pol Nobl, Foto: Itsnicethat.com
Pol Nobl, Foto: Itsnicethat.com
Ažurirano: 27.09.2012. 12:58h

Izložba radova četvoro mladih umjetnika, finalista godišnje nagrade Tarner, jedne od najistaknutijih i najprestižnijih nagrada savremene umjetnosti u Britaniji, otvara se drugog oktobra u londonskom muzeju Tate Britan.

Ovogodišnji su finalisti umjetnica Spartakus Četvund, koja postavlja duhovite i provokativne performanse koji podsjećaju na halucinatorni folk teatar, filmaš i muzičar Luk Fovler, te vizuelni umjetnici Pol Nobl, koji je rad za koji je nominiran stvarao 16 godina, i Elizabet Prajs, čije video instalacije objedinjuju pokretnu sliku, tekst i muziku.

Britanska umjetnica poznata po prikazima značajnih trenutaka kulturne istorije u namjerno amaterskim i improvizovanim predstavama Spartakus Četvund (1973) nominovana je za svoju samostalnu izložbu u galeriji savremene umjetnosti “Sadie Coles HQ” u Londonu.

Škotski umjetnik Luk Fovler (1978) nominovan je za samostalnu izložbu u edinburškoj galeriji “Inverleith House”

“Kombinujući široku paletu istorijskih i kulturnih izvora, Četvund stvara slike, karnevalske predstave i skulpturalne instalacije koristeći ručno rađene kostime i rekvizite. Četvund briše granicu koja dijeli izvođača i gledaoca, stvarajući atmosferu vesele improvizacije”, navodi se u obrazloženju nominacije.

Kompletni i duboki filmovi

Škotski umjetnik Luk Fovler (1978) nominovan je za samostalnu izložbu u edinburškoj galeriji “Inverleith House”, na kojoj je predstavio svoj novi film u kojem istražuje život i djelo škotskog psihijatra R.D. Linga.

“Fovler prepliće pronađene snimke s novim filmskim materijalima, stvarajući kompletne i duboke filmove koji bude atmosferu određenoga doba, prikazujući na koji se način odnos između pojedinca i društva vremenom mijenja”, navodi se u obrazloženju.

O dobitniku nagrade odlučuje nezavisni petoročlani žiri, čiji se članovi svake godine mijenjaju, a predsjedava sadašnja direktorica muzeja Tate Britain, Penelopa Kurtis

Vizuelni umjetnik Pol Nobl (1983) nominovan je za samostalnu izložbu koju je održao u londonskoj galeriji “Gagosian” u kojoj je objedinio iscrpne i zanimljive slike fiktivne metropole Nobson Njutaun. Ispod preciznih, tehničkih crteža razvija se mračna, satirična priča koja se razotkriva u mikrosvijetu tih monumentalnih djela, navodi se u obrazloženju.

Filmska umjetnica Elizabet Prajs (1966), kojoj je nominaciju donijela trilogija video instalacija predstavljenih na samostalnoj izložbi u međunarodnom Centru za savremenu vizuelnu umjetnost “Baltic”, “reanimira postojeće arhive prizora, teksta i muzike radi istraživanja složenog odnosa prema predmetima i kulturi konzumerizma. Njezini pažljivo posloženi filmovi vode nas u primamljive virtuelne prostorije, izgrađene na kulturnom otpadu materijalističkog svijeta”.

O dobitniku nagrade odlučuje nezavisni petoročlani žiri, čiji se članovi svake godine mijenjaju, a predsjedava sadašnja direktorica muzeja Tate Britain, Penelopa Kurtis.

Utemeljena 1984, nagrada Tarner dodjeljuje se svake godine britanskom vizuelnom umjetniku mlađem od 50 godina za najbolju izložbu ili drugi oblik predstavljanja svog djela.

Bonus video: