Agimu plaćali po 2.500 maraka za prevoz do Italije

Bojković je svjedočio u nastavku suđenja okrivljenima za potapanje broda “Mis Pat” u crnogorskim vodama, kada je, prema zvaničnoj verziji, stradalo 35 Roma
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 18:58h

Pravdo M. Bojković, brat Slavka Bojkovića, koji je stradao u brodolomu “Mis Pat” prije više od 13 godina, kazao je juče na suđenju da je saznao da je prevoz za Italiju tada organizovao izvjesni Agim.

Bojković je svjedočio u nastavku suđenja okrivljenima za potapanje broda “Mis Pat” u crnogorskim vodama, kada je, prema zvaničnoj verziji, stradalo 35 Roma.

Zbog tog slučaja, više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nekoliko osoba, među kojima je i Agim J. Gaši.

Bojković je svjedočeći objasnio da je njegov brat Slavko, sa suprugom i dvoje djece, otišao iz Beograda 7. avgusta 1999. godine za Podgoricu.

Sa njima je pošla i šira rodbina, među kojim i Marija Ristić sa mužem i njen brat sa ženom i četvoro djece.

Smjestio se kod Gašija

“Moj brat Slavko, sa suprugom Suzanom i dvije kćerke, otišao je u Podgoricu. Sa njima je pošla Marija Ristić i Veljo Ristić, kao i Marijin brat, Vladimir Vasić sa suprugom Jovankom i četvoro djece. Tražili su neki prevoz za Italiju. Negdje 13. ili 14. a možda i 15. avgusta 1999. u Beograd se vratila Marija Ristić. Ona mi je ispričala da su bili smješteni kod Agima Gašija u Podgorici, a trebalo je da idu u Italiju i trebalo je da plate taj put.

Od 7. avgusta više nisam u kontaku sa svojim bratom. Marija Ristić se vratila u Beograd kada se saznalo za ovo što se desilo, jer smo dobili obavještenja iz Bara ili Budve da je njen brat Vladimir Vasić nađen mrtav.

Sve je od 'A do Š' o tome objavljeno u štampi. U razgovoru sa Marijom Ristić saznao sam da je ona smjestila moga brata kod Agima Gašija, kao i svog brata, snaju i četiri kćerke. Agim je za novčanu nadoknadu trebalo da im omogući odlazak u Italiju”, izjavio je juče Bojković.

Dodao je da Marija Ristić sada živi u Njemačkoj.

“Zamolio bih sud da se izvrši ekshumacija iz zajedničke grobnice, da bi članovi porodica mogli da sahrane svoje najbliže. Ja sam oštećen, jer mi je stradao brat sa porodicom”, kazao je svjedok.

Njegovom svjedočenju prigovorio je advokat Milić Mirović iz Bara, branilac okrivljenog Agima Gašija, naglašavajući da se radi o posrednim saznanjima, podsjećajući da je drugačije svjedočio ranije.

Nakon prigovora, Bojković je kazao da je njegov brat sa porodicom čekao brod za prevoz do Italije, ali da ne zna kome je dat novac za prevoz.

I branilac okrivljenog Balja Ramadana, advokat Zdravko Begović, prigovorio je svjedoku Bojkoviću, takođe objašnjavajući da se radi o posrednim saznanjima.

Na suđenju je pročitan iskaz Nebojše Vasića, koji je polovinom 2001. preminuo. U izjavi je naveo da je rodom iz Prokuplja, a da je kuću sagradio u Malom Mokrom Lugu, te da je u istom mjestu živio i njegov brat Vladimir.

Za djecu od 500 do 1.000 maraka

“On je razmišljao da ilegalno ide u inostranstvo. Sa suprugom Jovankom i četvoro djece starosti od jedne do 12 godina otišli su autobusom u noći između 6. i 7. avgusta 1999. Po dolasku u Podgoricu, javio mi se iz kuće Agima. Trebalo je da putuje u Italiju. Nekom Agimu iz Podgorice je trebalo da se plati za prevoz djece, a cijena se kretala od 500 do hiljadu njemačkih maraka, a odraslih 2.000 do 2.500 DEM.

Agim je taj koji je organizovao prevoz iz Podgorice pa dalje. Kada je stradao, prepoznao sam ga po prstenu u Kotoru. Sahranjen je 21. avgusta 1999. u Škaljarima. Sumnja se da je bilo 105 putnika, te da su bila dva broda, osim “Mis Pat”, koja su isplovila sa obale u Crnoj Gori.

Neki ribar je pronašao beživotno tijelo moga brata kod ostrva Sveti Nikola”, navodi se između ostalog u njegovoj izjavi.

Advokat Branislav Durutović, branilac Saše Borete, kazao je da se površnom analizom iskaza tog svjedoka vidi da on ne raspolaže bilo kakvom činjenicom značajnom za ovaj predmet.

“Pominjanje broda 'Mis Pat' je očigledno plod saznanja koja je dobio u razgovoru sa policijom”, naglasio je Durutović.

I advokati Mirović i Begović su prigovorili pročitanoj izjavi Vasića.

“Optužnica je podignuta i zasnovana na iskazima svjedoka, a radi se o pretpostavkama”, ocijenio je Vasićevu izjavu advokat Begović.

Optužnica

Više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Agima J. Gašija, Ismeta Ć. Balje, koji se nalazi u bjekstvu, Ramadana R. Balje, Joka P. Nikaljevića iz Kotora, Saše Lj. Borete i Gorana N. Đuričkovića iz Budve, kao i Refika H. Hodžića, kojem se sudi u odsustvu.

Oni su, kao saizvršioci, optuženi za teško djelo protiv opšte sigurnosti.

U optužnici se navodi da su Gaši, Ismet i Ramadan Balja, raseljenim Romima sa Kosova obećali prevoz do Italije, uz novčanu naknadu.

Sa Nikaljevićem, Boretom, Đuričkovićem i Hodžićem su se dogovorili da obezbijede čamac kojim su u noći između 15. i 16. avgusta 1999. godine krenuli preko Jadrana. U čamac je ukrcano oko 70 ljudi, iako je “Mis Pat” bio registrovan za prevoz šest osoba i dva člana posade.

Poslije nekoliko sati plovidbe, čamac kojim je upravljao Hodžić se prevrnuo. U brodolomu je nastradalo 35 osoba, od kojih je 13 identifikovano, dok su ostali nestali.

Suđenje se nastavlja 5. novembra.

Galerija

Bonus video: