Osuđenik odbija hranu i vodu zahtjevajući da ga puste na uslovnu

Aleksić u pismu navodi da je osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i 10 mjeseci i da je u Istražnom zatvoru proveo četiri godine i dva mjeseca
67 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Zatvor, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, Zatvor, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.09.2012. 16:54h

Osuđenik Darko Aleksić od danas će u spuškom zatvoru štrajkovati glađu i žeđu, zbog, kako je naveo u pismu koje je njegova porodica dostavila “Vijestima”, neažurnosti Komisije za uslovni otpust.

Aleksić u pismu navodi da je osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i 10 mjeseci i da je u Istražnom zatvoru proveo četiri godine i dva mjeseca. Njegova kazna je, navodno, tek prije dva mjeseca postala pravosnažna. Tvrdi da za period koji je proveo u Istražnom zatvoru nije imao ni najmanji prekršaj i da se mjesec dana nakon što je prešao u Kazneno-popravni dom na izdržavanje preostalog dijela kazne, obratio Komisiji za uslovni otpust Ministarstva pravde.

"Pošto ni nakon više od mjesec dana nijesam dobio odgovor, obratio sam se ovlašćenom licu za moj tretman u ZIKS-u, koje me je tada obavijestilo da se Komisija u posljednja tri mjeseca samo jednom sastala i na uslovni otpust pustila ukupno sedam zatvorenika iz KP doma. Ostalih 200 molbi osuđenih lica, koja su ušla u trećinu, nijesu razmatrana. Zbog neažurnosti Komisije potpuno sam uskraćen za pravo koje me zakonski sljeduje. Zaključio sam da, ako Komisija nastavi da razmatra molbe ovim tempom, ja vjerovatno ne bih došao na red do kraja kazne, s obzirom na to da mi je ostalo da odslužim svega sedam mjeseci", navodi osuđenik Aleksić.

On je u obraćanju “Vijestima” napisao da je zbog toga primoran da stupi u štrajk na najradikalniji način.

"Tražim svoja prava, to jest uslovni otpust od trećine kazne koji i zakon prepoznaje, a šta je i praksa u svim zemljama Evropske unije. Napominjem da mi je do kraja kazne ostalo samo sedam mjeseci, u prevodu, zbog neažurnosti pravosudnih organa uskraćen sam za puni uslov od trećine jer mi je ostala samo osmina kazne, a i za to moram da se borim štrajkom glađu i žeđu", napisao je osuđenik, dodajući da apeluje na Ministarstvo pravde i ministra Duška Markovića da razmotre njegovu, ali i preostale molbe osuđenih lica “koje čekaju mjesecima”.

"Oni su čekanjem napravili opštu pometnju u zatvoru i poremetili čitav sistem. Zbog njih zatvorenici koji su odavno ušli u zonu kad mogu da očekuju uslovni otpust sjede u zatvoru, a zatvorski kapaciteti su prepunjeni, pa oni koji bi trebalo da izađu na poluotvoreno, sjede u krugu i gube razne beneficije.

Ako se moja molba ne razmotri u najkraćem roku, spreman sam da se izborim do kraja, iako znam da neuzimanjem vode i hrane ozbiljno ugrožavam svoje zdravlje. Ovo nije prvi put da mi pravosudni organi čine nepravdu, o čemu sam i ranije pisao u medijima, ali bih pozvao institucije kóje se bave vladavinom prava da provjere da li crnogorski zatvorenici mogu da ostvare svoja prava povodom uslovnog otpusta", napisao je Aleksić.

Bonus video: