"Pozorišni plakati" Dimitrija Popovića

Djela su prvi put izložena u Crnoj Gori, a radi se o umjetničkim plakatima za opere, drame, balete i scenske recitale
83 pregleda 1 komentar(a)
Dimitrije Popović, Foto: Ivana Magdić
Dimitrije Popović, Foto: Ivana Magdić
Ažurirano: 21.09.2012. 09:12h

Izložba “Pozorišni plakati” slikara Dimitrija Popovića, otvorena je u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore “Đurđe Crnojević” na Cetinju, a postavku čini 26 plakata koje je umjetnik radio za hrvatska pozorišta.

Djela su prvi put izložena u Crnoj Gori, a radi se o umjetničkim plakatima za opere, drame, balete i scenske recitale.

Dekanica Fakulteta dramskih umjetnosti i rediteljka Radmila Vojvodić kazala je da je Popović umjetnik kojeg njegova erudicija i višestrukost njegovog istraživačkog umjetničkog duha, čine sposobnim i superiornim da krstari kroz žanrove, rodove i vrste ne obazirući se na formalne granice.

"Dimitrije Popović je nezaobilazno ime savremene crnogorske i hrvatske umjetnosti"

"Dimitrijev plakat ne traži srodnost sa pozorišnim činom i ne ometa odnos glumca ili plesača sa gledaocem. On je usredsređen na vlastiti stav prema temi kojom ga teatar privlači kao gledaoca, kao umjetnika – teatarskog gledaoca, na primjer Hamleta, Fausta, Karmen ili Toske", kazala je Vojvodić.

Ona je kazala „da iz ruke vrsnog umjetnika, kakav je Popović, takvim diskursom nastaje plakat koji ne gubi na savremenoj komunikacijskoj ulozi i neizbježno vodi, "gdje bi drugo, do umjetnosti plakata”.

Autentičnost izražaja

U ime domaćina gostima se obratila direktorica Nacionalne biblioteke Jelena Đurović.

"Dimitrije Popović je nezaobilazno ime savremene crnogorske i hrvatske umjetnosti, čija je autentičnost izražaja odavno prevazišla okvire naših nacionalnih granica i postala prepoznatljiv reprezent evropskog i svjetskog kulturnog stvaralaštva.

Vrlo kratko, okupljenim gostima u holu crnogorske biblioteke, obratio se i sam umjetnik

U njegovom impozantnom slikarskom opusu, u kojem su se ređali ciklusi posvećeni velikim umjetnicima, književnicima i biblijskim likovima, postoji jedan segment koji se jedino u usko formalnom smislu sagledava izolovano. To su pozorišni plakati koji predstavljaju odraz umjetnikovog dubokog intimnog doživljaja sudbina glavnih junaka", kazala je Đurović.

Vrlo kratko, okupljenim gostima u holu crnogorske biblioteke, obratio se i sam umjetnik koji je kazao „da mu je čast što će se njegovi pozorišni plakati čuvati u instituciji nacionalne kulture koja čuva neprocjenjivo blago pisane riječi“.

Izložba će biti otvorena do 11. oktobra.

Bonus video: