Imena koja obećavaju dobar provod u bioskopu

Guardian je sastavio spisak reditelja čijim se novim djelima radujemo ove godine
104 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2012. 07:34h

Od filma “The Master” do ostvarenja “Holy Motors”, ova jesen obećava dobar provod u bioskopima.

Zato je Guardian sastavio spisak reditelja čijim se novim djelima radujemo ove godine.

Pol Tomas Anderson

I pored toga što je tokom svoje karijere duge 16 godina snimio samo pet filmova, Pol Tomas Anderson je od dječaka koji obećava došao do vrha Holivuda.

Počevši od tragikomičnih drama “Boogie Nights” i “Magnolia”, preko intimnog dijaloga u “Punch-Drunk Love”, pa do filma “There Will Be Blood”, umijeće ovog režisera se sve više izoštravalo, donoseći mu titulu najboljeg filmskog stvaraoca generacije.

Njegova popularnost dobila je na snazi i zbog činjenice da detalji iz privatnog života nisu poznati medijima. Njegov novi film “The Master”, obuhvata kontroverzni pogled na rađanje kulta, koji velikim dijelom podsjeća na sajentološka učenja i njihovog začetnika Rona L. Habarda.

Lin Remzi

Kada je prvi put objavljeno da će Lin Remzi režirati film prema romanu “We Need To Talk About Kevin”, velikom dijelu obožavalaca te priče je laknulo, jer su smatrali da je djelo, što se kasnije i potvrdilo, u sigurnim rukama.

“Kevin” je predstavljao idealan spoj izvornog materijala, dugotrajne okupacije rediteljke djecom, smrću i krivicom i hipnotičko–vizuelnog osjećaja. Remzi je uz pomoć debitantskog filma “Ratcatcher” postala miljenica kritičara, a njen posljednji film “Moby Dick” obećava moćnu i veoma ličnu adaptaciju.

Nikolas Vinding Refn

Ovaj reditelj poznat je kao apsolutni perfekcionista, ali i po tome što je stvorio samo devet filmova za petnaest godina. Ipak Refnovi filmovi se ne mogu uporediti sa djelima drugih režisera, mada se za "Valhalla Rising" iz 2009. govorilo da je pod uticajem Malika.

Od brutalne trilogije "Pusher", pa do uvrnute i čarobne antibiografije "Bronson" i "Valhalla Rising", čini se da su u pitanju umjetnička djela, koja se odlikuju impresivnom stilizacijom nasilja, koja je propraćena halucinantnim momentima.

Glumac Rajan Gosling koji je tumačio glavnu ulogu u filmu "Drive", dobiće isti zadatak i u naredna dva ostvarenja ovog režisera, "Only God Forgives" i "Longan's Run".

Džoš Vidon

Ovaj reditelj slavu je stekao kao scenarista i režiser kultnih TV serija poput "Buffy The Vampire Slayer", "Angel" i "Firefly". Popularnost nije oslabila ni sa njegovim debitantskim filmom "Serenity", a od tada je pronašao rijedak talenat za blokbaster filmove.

"Osvetnici", film zasnovan na stripu o super herojima dobio je nastavak "Avengers Assemble", a u međuvremenu režiser je snimio i genijalnu postmodernističku horor komediju "The Cabin In The Woods", koji je i producirao, ali i napisao scenario.

Prije nego što drugi dio "Osvetnika" bude pušten u bioskope, publika će imati priliku da pogleda adaptaciju drame "Much Ado About Nothing", u kojoj su angažovani omiljeni glumci ovog režisera, u čijoj je kući i snimljen film, za samo osam dana.

Lars fon Trir

Zbog potrebe za stalnom provokacijom, koja je u prvom planu, lako se zaboravlja da je Lars fon Trir nevjerovatan filmski stvaralac. U posljednjih deset godina, ovaj autor je bio neprikosnoveni majstor psihološkog horora, ali i lepršavih danskih komedija, uvijek spreman da iznenadi publiku i kritiku.

Njegov sljedeći projekat "The Nymphomaniac", navodno donosi eksplicitne scene realnog seksa, bez glume u kojem će glavnu ulogu tumačiti Šaja La Buf.

Džejson Rajtmen

Sin Ivana Rajtmena (reditelj hita "Ghostbusters"), nastavio je očevu rediteljsku tradiciju, ali je od samog početka dobro birao projekte, što satira "Thank You For Smoking" dokazuje.

Tokom narednih sedam godina to mu je omogućilo četiri nominacije za Oskara i mogućnost da filmski sazrijeva sa svakim novim djelom.

Rezultat je odlična prošlogodišnja tragikomedija "Young Adult" u kojoj glumi Šarliz Teron. Sljedeći film je "Labora Day" u kojem Kejt Vinslet tumači glavnu ulogu.

Stiv Mekvin

Od režisera koji se ranije bavio umjetničkim djelima, mnogi su očekivali provokativne ideje, što je Mekvin i pružio filmom "Hunger" sa Majklom Fasbenderom u glavnoj ulozi.

Ovaj, kao i film "Shame" bave se odnosima volje i moći, odnosno nedostatka istih, a u sljedećem projektu "12 Years A Slave", njegov omiljeni glumac Fasbender vraća se sa slavnom holivudskom postavom: Pol Đamati i Bred Pit, dodatno će povećati i inače visoka očekivanja.

Leos Karaks

Aleks Oskar Dupont (njegov radni pseudonim je anagram prva dva) u centar pažnje dospio je ranih 80-ih, sa intimnom ultrastilizovanom romansom "Boy Meets Girl". Slavu je obnovio tek deset godina kasnije, filmovima "Les Amants Du Pont-Neuf" i "Pola X", koji su bili hit među obožavateljima, ali promašaji kada su u pitanju bioskopske blagajne.

Ipak, sa novim filmom "Holy Motors" obnovio je titulu najznačajnijeg predstavnika francuskog art filma, kao kontratežu meinstrimu Luku Besonu. Caraksu često zamjeraju na netransparentnosti i dosadi, ali teško da bi neko osim njega mogao uspješno prikazati bizarne vilenjake koji jedu kosu, bluz soliste i uz sve to zaposliti pop divu Kajli Minog.

Edgar Rajt

Komični serijal “Spaced” nije imao veliki svjetski odjek, ali je stekao kultni status i prvi put predstavio publici Sajmona Pega i Nika Frosta. Rediteljsko–glumački trio veću popularnost ostvario je horor komedijom “Shaun Of The Dead”, a zatim policijskom parodijom “Hot Fuzz”.

Rajt je nakon toga režirao adaptaciju stripa “Scott Pilgrim vs The World”, koja je postala hit.

Nakon toga vratio se stalnim saradnicima Pegu i Frostu u filmu “The World's End”, ali i naučnofantastičnom ostvarenju “Collider”, nakon čega je preuzeo Marvelov projekt, “Ant-Man”.

Andrea Arnold

Bivša TV voditeljka programa za djecu, snimila je nekoliko socrealističnih drama. Kratkometražni film „Wasp“ nagrađen je Oskarom, a uslijedili su hvaljeni „Red Road“ i „Fish Tank“, a zatim i promašena adaptacija romana „Wuthering Heights“.

I pored toga što je film većinu razočarao, dokazao je da Arnold ne želi kompromitovati radikalni autorski stav čak ni u tradicionalnim obradama.

Galerija

Bonus video: