Nacistički bunker ponovo je umjetnička atrakcija Berlina

Ovaj betonski bunker je sagrađen u Drugom svjetskom ratu prema nacrtu Hitlerovog službenog arhitekte
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 10:34h

Pokrovitelji umjetnosti Kristijan i Karen Boros otvorili su ove sedmice u Berlinu renovirani privatni muzej sa 700 umjetnina.

Muzej se nalazi u zgradi koja je izgrađena 1942. kao nacistički bunker spreman da u vrijeme bombardovanja primi 2.500 ljudi.

Među izloženim predmetima su drvo kineskog disidenta, umjetnika Aia Veiveia, fotografije dobitnika Tarnerove nagrade Wolfganga Tillmansa i ogromna instalacija u obliku pauka Tomasa Sarasena.

Sva ova djela izložena su u jedinstvenom prostoru u centru njemačke prijestonice, u tmurnoj betonskoj kocki koju je Boros kupio 2003. i pretvorio u izložbeni prostor.

Prostor je površine 3.000 kvadratnih metara i na nekim mjestima dostiže visinu od 13 metara, tako da su neka djela morala biti izmijenjena kako bi se prilagodila dvorani.

Ovaj betonski bunker je sagrađen u Drugom svjetskom ratu prema nacrtu službenog arhitekte nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Nakon rata Sovjeti su ga dvije godine koristili kao zatvor, nakon čega je postao "banana bunker" - skladište za tropsko voće uvezeno sa Kube u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj.

Nakon pada Berlinskog zida bunker je postao poznat po tehno klubovima koji su tu otvarani i koji su bili izuzetno bučni zbog debelih betonskih zidova, nedostatka prozora i niskog plafona.

Galerija

Bonus video: