Odbojkaši nijesu izdržali veliki pritisak

"Autosugestija i svijest da smo blizu nečega velikog i nečega što nikad do sada nismo bili ni blizu, učinila je svoje", ističe selektor
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 16:46h

Nikada crnogorski odbojkaši nijesu bili bliži nekom velikom takmičenju – do posljednjeg kola druge runde kvalifikacija bili u igri za baraž za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Danskoj, a nakon prvog kvalifikaconog turnira u grčkoj Trikali su, čak, imali šansi da se domognu prvog mjesta u konkurenciji Finske, Grčke i Rumunije i direktno se plasiraju na EP.

Međutim, sa tri poraza u finskoj Vanti, sva tri po 3:2, izabranici Ivana Joksimovića su pokvarili učinak iz Trikale (dvije pobjede u tri meča) i na kraju završili na trećem mjestu sa devet bodova, iza Finske (14) i Grčke (10)…

"Ostaje veliki žal za propuštenom šansom, posebno u utakmicama sa Grčkom i Rumunijom gdje smo mnogo oscilirali, više nego što smo smjeli, jer takav turnir sa takvim ekipama to ne trpi. U koliko u jakoj grupi smo bili govori i podatak da nijesmo prošli sa devet bodova, dok je, recimo, sa istim učinkom u baraž prošla Slovenija (koju vodi bivši crnogorski selektor Veselin Vuković, prim. a.), a Hrvatska sa svega šest bodova. Ponavljam, propuštena je velika šansa, ali treba imati na umu da smo u grupi bili sa Finskom, učesnikom Svjetske lge, i učesnicima Evrolige Rumunijom i Grčkom, i do posljednje utakmice bili u igri za baraž", kaže za “Vijesti” selektor Ivan Joksimović.

Crna Gora je u posljednjem kolu igrala protiv domaće Finske, najjače ekipe u grupi, protiv koje je za baraž bila potrebna pobjeda od barem 3:1 u setovima, nakon što su Grci lako dobili Rumune.

Međutim, u trećem setu, kod 1:1 u setovima, Milivojević i drugovi nijesu izdržali pritisak. Gubitkom trećeg seta sve je bilo riješeno, pa se do kraja igralo rasterećeno…

"Iako im meč u rezultatskom smislu nije značio, osim prestiža, Finci su igrali su u najjačoj mogućoj postavi, što dovoljno govori koliki su imali repekt prema nama, za razliku od turnira u Grčkoj gdje su igrali ispod svakog kriterijuma. U prvom setu su odlično servirali, u drugom smo mi odlično blokirali, dok su u trećem na servis Eska napravili odlučujuću prednost, iako smo i mi imali svoje šanse u završnici seta da preokrenemo".

"U četvrtom setu je zbog povrede Dabovića ušao Bošković (tehničar) i odigrao svoj najbolji meču reprezentaciji. U petom smo bili riješeni da pokvarimo slavlje Finaca ali je Heitinen odličnim skok servisom pomjerio naš prijem i onemogućio nas da organizujemo brz prvi napad, koji nam je odlično funkcionisao tokom cijelog meča, tako da smo usporili igru i oni blokom i kontrom stigli do pobjede. Ipak je bilo teško da se vadimo protiv Finaca", dodaje Joksimović.

S obzirom da su tri meča u Finskoj izgubili 3:2, znači da su “crveni” bili blizu pobjeda. Ipak je nešto falilo, posebno u mečevima u kojima se moralo pobijediti, kao protiv Grčke i Rumunije (Crna Gora je vodila 2:1 u setovima).

"Nedostajala nam je ta rutina koja se dobija igranjem velikih utakmica, posebno onih kada se igra na rezultat. Kada smo počeli da razmišljamo o prolazu, nesvjesno se pojavio pritisak koji niko nije stvarao unutar ekipe ili oko ekipe. Autosugestija i svijest da smo blizu nečega velikog i nečega što nikad do sada nismo bili ni blizu, učinila je svoje", ističe selektor.

Joksimović ne želi da govori o tome da li je neko pojedinačno u timu podbacio u ovim kvalifikacijama.

"Od prvog dana radili i igrali kao tim i tako smo funkcionisali. Uvijek smo gledali da svaka karika u timu bude na svom mjestu, bez nekog svaljivanja krivice i traženja razloga u neuspjehu u nekom pojedincu".

Selektor na kraju kaže da je ostala gorčina zbog eliminacije, ali smatra da će biti još ovakvih šansi.

"Samo je pitanje vremena kada ćemo napraviti rezultat vrijedan nečeg velikog. Žal postoji što se sve ovako završilo, ali i smatram da smo napravili veliki iskorak u odnosu na ranije kvalifikacije, gdje smo bili daleko od razmišljanja da dodjemo u situaciju da igramo za prolaz na EP", zaključio je Joksimović.

Marković: Šteta zbog crnogorske odbojke

"Što se tiče turnira u Finskoj, mislim da smo samo protiv domaćina igrali kvalitetno, a u prva dva meča, protiv Grčke i Rumunije, samo na momente. Moj utisak je da nam je veliki kiks što nismo dobili Rumune sa tri boda, jer je objektivno ta reprezentacija daleko ispod nas. Evidentan je bio pad forme u Finskoj. Želja je postojala, ali nije išlo. Ostaje veliki žal, jer su nijanse odlučila, a pogotovo što smo u direktnim duelima sa Rumunima i Grcima osvojili vise bodova. Šteta je i zbog odbojke u Crnoj Gori, jer ovim momcima bi mnogo značilo igranje na jednom velikom prvenstvu", kaže za “Vijesti” srednji bloker Milan Marković, igrač sa najdužim stažom u reprezentativnim selekcijama, računajući i bivšu državu.

Zakazao i Savez

Igrači i stručni štab nijesu izdržali pritisak, u Finskoj nijesu bili na istom nivou kao u Grčkoj, ali je i Odbojkaški savez Crne Gore doprinio da reprezentacija drugi turnir ne dočeka u optimalnom stanju.

Osim promjene mjesta boravka između dva turnira (umjesto neuslovnog Drača ekipa se preselila u Bar), zbog loše (očigledno ne na vrijeme) planiranog puta, reprezentacija je u Vantu stigla noć prije početka kvalifikacionog turnira, u oko 19 časova, sat vremena prije večernjeg treninga. A odlučujuća utakmica sa Grcima, koji su stigli dva dana ranije, igrana je sjutradan u 15 časova…

"Što se tiče utakmice protiv Grka, koja je bila najvažnija, mislim da smo kasno došli u Finsku, noć prije utakmice, put je bio dug, a sjutradan smo rano igrali. U prva dva seta nismo ličili na sebe, tek u trećem setu, kada smo se malo adaptirali na dvoranu i ambijent, počeli smo da igramo", kaže Milan Marković.

Galerija

Bonus video: