Pušači imaju većih problema sa spavanjem

Pušači manje spavaju i njihov je san nemirniji nego kod nepušača, pokazalo je njemačko istraživanje koje je obuhvatilo više od 2.000 ispitanika
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2012. 12:47h

Prema rezultatima istraživanja objavljenim u stručnom časopisu "Addiction Biology" utvrđeno je da od gotovo 1.100 pušača njih 17 posto spava manje od šest sati a 28 posto žalilo se na poremećaj spavanja odnosno nesanicu. Za razliku od toga među 1.200 nepušača tek je sedam posto spavalo manje od šest sati, a 19 posto se žalilo na nekvalitetni san, kazao je vođa istraživanja Stefan Kors sa berlinskog medicinskog fakulteta "Charite".

"Ovo istraživanje pokazuje prvi put povećanu učestalost poremećaja spavanja kod pušača u odnosu na nepušače u grupi koja nema ranijih psihičkih tegoba, čak i kad su se u obzir uzeli potencijalno relevantni faktori rizika", napisali su autori u radu. Kao relevantne faktore rizika uzeli su starost ispitanika, tjelesnu težinu i konzumiranje alkohola.

Iz istraživanja se ne može izvući zaključak da pušenje direktno utiče na san jer pušači mogu da imaju i druge navike koje utiču na odlazak u krevet poput dugog gledanja televizijskih programa ili premalo vježbanja, kazao je Kors.

Međutim, dodaje on, postoje razlozi za vjerovanje da stimulativni učinak nikotina igra veliku ulogu kod poremećaja spavanja.

"Kad pušite i imate problema sa spavanjem to je još jedan dobar razlog da prestanete da pušite", kazao je Kors.

Neka istraživanja povezuju loš san sa zdravstvenim problemima poput pretjerane gojaznosti, šećerne bolesti ili srčanih bolesti.

Bonus video: